2024 április 16

Nyereséges a Nyomda, de gyengélkedik

Harmadik negyedéves főbb számok

A koronavírus válság eddigi teljes ideje alatt nyereséges volt az Állami Nyomda, mai hivatalos nevén ANY Biztonsági Nyomda. A 3. negyedévben is láthatóak voltak azonban a gazdasági visszaesés hatásai, emiatt a bázisidőszaknál gyengébb eredményt tudott felmutatni a cég.

 2019 Q32020 Q3
Nettó árbevétel91887144
Üzemi eredmény654484
Nettó eredmény357205
www.any.hu beszámoló alapján

A táblázatból látszik, hogy az összes eredménysoron jelentős visszaesés volt elkönyvelhető a cég számára. Az összesített nettó árbevétel több, mint 22 %-kal esett vissza, az üzemi eredményben egy 26 %-os csökkenést láthatunk. A leginkább fontos nettó eredmény esetében viszont már 42,6 %-os különbség van negatív irányba 2019-hez mérten. Bár osztalék szempontjából ez rossz hír, ne feledjük, hogy a 2019-es év után még nem fizetett osztalékot a cég, így ha a vírushelyzet megszűnik, jövőre valószínűsíthetően szép osztalékra számíthatnának a Nyomda részvényesei.

Hogy alakult eddig az év?

www.any.hu beszámoló alapján

Ha 2019 első három negyedévét hasonlítjuk 2020 első három negyedévéhez, akkor is hasonló tendenciákat láthatunk. A legnagyobb mértékben a biztonsági termékek árbevétele esett, közel 34 %-kal, de jelentős volt a visszaesés a kártyagyártás, megszemélyesítés esetében is. A nyomtatványok szegmens azonban egy 5 %-nál kisebb visszaeséssel megúszta eddig a vírusválságot. A nettó árbevétel 20,4 %-os csökkenése nem túl jó adat, de egyáltalán nem kirívó, ha akár a többi BÉT-en jegyzett cég eredménykimutatását vizsgáljuk.

Jó hír azonban, hogy a ráfordításokat is sikerült csökkenteni a cégnek: az anyagjellegű ráfordítások több, mint 20 %-kal, a személyi jellegű ráfordítások közel 10 %-kal voltak alacsonyabbak az idei év első három negyedévében, mint tavaly. A nettó eredmény közel 50 %-os visszaesése azonban az év első 9 hónapját tekintve is hasonlóan fennáll, mintha csak a harmadik negyedévet vizsgáljuk.

Konklúzió

Összességében tehát mind pozitív, mind negatív szemmel nézhető az ANY Biztonsági Nyomda legutóbb közzétett gyorsjelentése, de az biztosnak látszik, hogy nyereségességét képes megőrizni a nehéz gazdasági helyzetben is. A papír vonzóságát továbbra is az osztalékkilátások határozhatják meg, ahogy a fentiekben is céloztunk rá. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a negyedik negyedéves jelentést is majd; egyrészt megtudhatjuk, hogy a második hullám és lezárásai hogyan érintették a vállalatot, valamint akkor már közelebbi képet kaphatunk a várható osztalék mértékéről is.

www.any.hu www.bet.hu