2023 március 22

Mire érdemes figyelni csontpótlást és implantológiai kezelést követően?

Sokan úgy vélik, hogy amint megtörtént az implantációs beavatkozás, máris ugyanúgy folytathatják életüket, mint korábban. A siker kulcsa azonban a megfelelő higiénia és tisztítás, amely nélkülözhetetlen eleme a komplikációmentes regenerációnak. 

A gondos szájápolás alapvető 

A sikerhez vezető út mindig több tényezőn múlik. Az eredményes fogbeültetéshez kétségtelen, hogy szükséges az implantológiai beavatkozásokban jártas szakemberek tudása és tapasztalata, ugyanakkor a páciensek részéről is kell egyfajta gondosság. A kezelés utáni időszakban kiemelten fontos, hogy a megfelelő higiénia biztosítva legyen. A Halász Klinikán a csontpótlás biztonságos, lényeges azonban, hogy az otthoni tisztításra ezekben az időszakokban még nagyobb fókusz kerüljön. A dohányzás kerülendő, de a beavatkozás utáni hetekben tilos. 

A specialisták tanácsainak megfogadása döntő a terápia sikeres kimenetelének szempontjából. Ahhoz, hogy a gyógyulás valóban könnyebb lehessen és komplikációmentes, a kapott instrukciók betartása elengedhetetlen. Például az ideális szájhigiénia mellett a dohányzás mellőzése is alapvető a műtét előtti időszakban és azt követően egyaránt. 

Együttműködés mindkét oldalról

Szerencsére a modern fogászati beavatkozások lehetővé teszik, hogy az eredetihez hasonló, megfelelően illeszkedő, esztétikus korona készülhessen. Azonban a csontpótlás elvégzésével és az implantátumok behelyezésével nem ér véget a folyamat. A szakember oldaláról a rutin és a szaktudás, míg a beteg oldaláról a lelkiismeretes, gondos szájápolás is lényeges. A gyógyulás segítése érdekében, valamint a szövődmények elkerüléséért a káros szokások elhagyása is indokolt ezekben a helyzetekben. 

Az érintett területen a hatékony tisztítással kapcsolatban mindig kérhetünk tanácsot, hiszen a specialisták készséggel segítenek. Másrészről nem elegendő a fogápolás minőségére odafigyelni, általában életmódbeli változtatásokat is be kell ütemezni. 

A gyönyörű mosoly visszaszerezhető, de áldozatokat kell hozni érte. Feltehetjük a kérdést, hogy megéri letenni a cigarettát annak érdekében, hogy ragyogó, magabiztos mosollyal élhessük mindennapjainkat? Persze, hogy igen! Az implantológiai beavatkozásoknál a páciens együttműködése és a többéves szaktudás és jártasság együttesen hozhat pozitív eredményt. 

Preventív fogápolás

A megelőzéshez hozzátartozik a rendszeres fogászati ellenőrzés, valamint az időszakos fogkőeltávolítás is. Utóbbi hanyagolása ugyanis ínygyulladáshoz, fogágybetegségekhez vezethet. 

Célszerű emellett az életmódra is jobban odafigyelni, a változatos, vitamindús táplálkozásra, a megfelelő stresszkezelésre is. Mindig figyeljünk az intő jelekre, és már a legapróbbak esetében is cselekedjünk. Ne várjuk meg, hogy súlyosabbá váljon a helyzet!

A korszerű fogászati eljárásoknak köszönhetően még több opció kínálkozik, csupán élnünk kell velük!