2024 július 25

Miért jó OTP részvényesnek lenni?

Valószínűleg a címben feltett kérdésre sokan a részvényárfolyam alakulásával válaszolnának, hiszen amíg a magyar bankmulti árfolyama alig 30-35 %-ra található csúcsától, a második legnagyobb blue chip, a Mol  piaci kapitalizációja a felét sem éri el a 2019-es csúcsának. Ennek nyilván rengeteg iparág-specifikus, illetve vállalatspecifikus oka is van, ugyanakkor ebben a cikkben mégis egyetlen dolgot veszünk számításba: a részvényárfolyam támogatását. Mit is jelent ez?

Évek óta megfigyelhető egy folyamat, amelyből az látszik, hogy az OTP esetében bizony figyelnek a részvényárfolyamra. Hogy csak néhány régebbi esetet említsünk, a svájci árfolyamküszöb 2015 januári megszüntetésénél az OTP külön közleményben jelezte, hogy nem hat a bankra jelentősen az esemény-vélhetőleg nem függetlenül attól, hogy az OTP részvény árfolyama zuhanással reagált a hírre. Figyelemreméltó az OTP 2014-es közgyűlésén elhangzott beszélgetés az OTP-vezér Csányi Sándor és egy kisrészvényes között:

„Ha jól emlékszem, 2010 körül olyan 7000 Ftkörül volt az OTPárfolyama, ez most 3500-4000Ft. Nem vagyok közgazdász, de figyelem az eseményeket, úgy tudom, hogy a világban egymás után dőlnek meg a történelmi csúcsok a tőzsdéken.(…) Semmi olyan nemzetközi körülmény nem volt, amely indokolná azt, hogy az OTP részvényárfolyama annyi legyen, amennyi. (…)gondolom nem én vagyok az egyedüli, aki vesztésre áll az OTP részvényei során. Szeretném, ha ezzel kapcsolatban elmondaná a véleményét.”

Csányi erre hosszan válaszolt, többek között ezt is: „Nem mondom azt, hogy holnap után 7000 Ft lesz az OTP részvény árfolyama, de bízom benne, hogy az a tendencia, ami az elmúlt hónapokban látható volt -hogy több befektetési bank az OTP célárfolyamát emelte-, tovább fog folytatódni és egy jó eredményt tudunk realizálni és egy befektető barát képet tud magárólmutatni az ország.”

Ugorjunk 2016 tavaszához, amikor a magyar piac végre csatlakozott a nemzetközi részvénypiaci ralihoz. Ekkor az OTP első embere nagy tételben vásárolt szingapúri alapján, a Sertorius-on keresztül OTP és Mol (ahol igazgatósági alelnök) részvényeket, ami utólag nézve jelentős oka volt a kibontakozó emelkedésnek.

Elnök-vezérigazgatói köszöntés az OTP közgyűlésén (Forrás: www.vg.hu)

Most tavasszal szintén jelentős mértékben vásárolt OTP részvényeket Csányi, összesen több százezeret. Mostanra már 1,33 %-os tulajdonrésszel bír a bankban. Emellett egészen augusztus végéig maga az OTP is folyamatosan vásárolta a részvényeit, összesen 4 millió darabot. Csányi egy interjúban nyíltan ki is jelentette, hogy szerinte nem volt túlzó a 15000 Ft-os részvényárfolyam sem; sőt, nincs kétsége affelől, hogy lesz is még ennyi.

Gyakorlatilag tehát észrevehető, hogy a bank vezetése egészen tudatosan törekszik arra, hogy magas legyen a részvényárfolyam.

Legerőteljesebb hatást már nem is maga a részvényvásárlás gyakorol, hanem ahogy a hírre –„Csányi tovább veszi az OTP-t”- a befektetők és brókerek is kifejezetten érzékenyek. Ennek persze negatív vonzata is lehet: elég, ha visszaemlékezünk a 2013-as nyárra, amikor az OTP elnökének hirtelen részvényértékesítése 20 %-os esést hozott az OTP piacára egyetlen nap alatt.

Összességében mégis kijelenthető, hogy az OTP kiemelten figyel az árfolyam alakulására, ami megnyugtató lehet a részvényesek számára is.

Források:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200518/csanyi-sandor-optimista-ugrik-az-otp-arfolyama-432430

https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/csanyi-sandor-novelte-otp-reszesedeset-331559.html

https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/200806_OTP_20202Q_h_final.pdf

https://www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Sajatreszveny