Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Mi a helyzet a Mol-nál mostanság?

Az elmúlt hónapokban, ha írni akartunk a Mol-ról, akkor szinte mindig egyre rosszabb és rosszabb képről számolhattunk be, csökkenő árfolyamról, túladottságról, vagy éppen folyamatos, hetekig tartó lassú, fokozatos esésről. Ennek eredményeképpen a koronavírus tőzsdei szempontból legrosszabb márciusi napjaiban látott 1500 forintos árfolyamig esett a magyar olajmulti papírja nemrég. Azóta azonban egy nagyon erős emelkedést mutatott be az árfolyam, 25 % feletti szárnyalás történt a papírban alig néhány hét leforgása alatt, és úgy tűnik, a lendület még mindig tart.

Szárnyalási tényezők

Az emelkedésnek egyaránt voltak technikai és fundamentális okai. Technikailag a már említett duplaalj, és a hónapos szinten évtizedes túladottság segítette a Mol részvényárfolyamának felpattanását; most azonban a régóta tartó csökkenő csatornából is kilépett az árfolyam, méghozzá magas forgalommal tette ezt. Mindez a további emelkedést támogatja és valószínűsíti.

www.investing.com

Fundamentális, hír szempontból eléggé vegyes volt a kép a Mol számára. Az olaj árának emelkedése, valamint az elnökválasztás követő általános rally mindenképpen támogatta az olajcég árfolyamát, ahogyan a múlt heti vakcinahír is. A koronavírus ugyanis jóval erősebben érinti az olajvállalatokat, mint a legtöbb szektort. Az, hogy lezárások vannak, elképesztő mértékben csökkenti az olajfogyasztást, ezáltal az ár is nyomott marad, valamint a Mol esetében a kiskereskedelmi szegmens sem tud remekelni ilyenkor. A vakcina megjelenése, és ezáltal a koronavírus eltűnése (bár, ahogy egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, ez azért nem így működik, de most divatos ezt hinni) tehát az olajcégek számára tud igazán erős fellélegzést okozni. Addig is azonban a járvány terjed, jelentős korlátozó intézkedések léptek életbe Magyarországon is, illetve a nemzetközi helyzet is aggasztó. Ezt azonban bőven ellensúlyozzák a Mol-t érintő fent említett hatások, illetve az, hogy úgy tűnik a harmadik negyedéves jelentésből, hogy igen válságálló a cég.

Upstream EBITDA212 (-10%)
Downstream EBITDA202 (-26%)
Fogyasztói szolgáltatások EBITDA183 (+14%)

Ha a 3 legfontosabb szegmenst megnézzük, akkor a 2019-es bázisévhez viszonyítva azért egyáltalán nem tragikus a helyzet;  a fogyasztói szolgáltatások növekedése például már ellensúlyozza az upstream gyengülését. Az alacsony finomítói árrések miatt a downstream persze nem tudott remekelni, de mégis összességében a helyzethez képest szép jelentést tett közzé a Mol. Főleg, ha azt nézzük, hogy 1 éve ilyenkor még 3000 forint körül is volt a Mol árfolyama, ehhez képest az 1500 valóban indokolatlanul alulértékeltnek tűnt.

Konklúzió

Összességében nagyot fordult a világ a Mol-lal az elmúlt hetekben. Az előttünk álló feszítő kérdés továbbra is a koronavírus válság időtartama, a vakcina megérkezéséig és széles körű alkalmazásáig felmerülő gazdasági károk összege. Ahogy láthatjuk azonban, a Mol egy nehezebb környezetben is képes jól teljesíteni.

www.investing.com www.molgroup.info.hu