2024 július 25

Matolcsy György egy új lakás programot javasol

A lakás ÁFA visszacsökkentését, zöld otthonok építését és 0%-os jegybanki hitellel támogatná az új lakások építését, ezzel növelve a kínálati oldalt Matolcsy György a jegybank elnöke.

„Miért is ne küzdenénk tovább a lakáspolitikai fordulatért, amikor olyan sokat nyerhetnénk vele?” – ezzel a kérdéssel indítja frissen megjelent cikkét, mely az „Új Otthon Program” nevet viseli és nagyobb következtetéseket enged levonni a közeljövő lakáspolitikájáról.

„Nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket.” – Ezzel a gondolattal válaszolja meg a cikk indító kérdést a bankár, akinek véleményére sokszor ad a kormány.

A cikkbe belekerültek vélemény mondatok is, például olyanok, hogy az „ingatlanpiachoz mindenki ért, mint a focihoz”. A másik markáns véleményét az újonnan épített lakások ÁFÁ-jának visszaemeléséről fogalmazta meg és szerinte azért fontos a beruházóknak meghagyni a az alacsonyabb adókulcsot, mert Magyarországnak nem csak kulturális, de gazdasági célja is a népesség szám növelése. A kormány intézkedései ezt lehetővé tennék, azonban a magas ingatlanárak esetén kevesebb ember veszi igénybe a CSOK-ot ezzel lassítva a program sikerességét. Az alacsonyabb ÁFA kulcs mellett az ingatlan árakat is lejjebb lehetne szorítani.

A cikk megjelenésére a Duna House részvényei nem reagáltak különösebben, de lehet figyelni a cég papírjait, mert a ők a legérintettebbek a kérdésben a BIF mellett. Ha valóbban várható a lakás ÁFA visszacsökkentése, akkor komoly lakás építési programok indulhatnak el, melynek eredménye lesz a lakossági ingatlanárok konszolidációja és a kínálat növekedése.

„Szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el” – utalva ezzel a 0 százalékos hitel lehetőségre, melyet a beruházók és a vevők is felvehetnének. A hitel pontos részleteire nem tért ki, de az alábbiakat tűzte ki célul a jegybank elnök.

A program leírása

Egy „Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.
  • Tíz éves futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat. Itt az idő ezt az értékes nyersanyagot a pénzügyek területén is előremutató módon használni. Ehhez átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.