2024 április 16

Korai tavasz

Az évszakelemzés eddig jól mutatta a tőzsdék reakcióit a koronavírus járvány okozta világválságra. Október elején egy hosszabb cikkben hívtuk fel rá a figyelmet, hogy a koronavírus második hullámának tőzsdei vetülete hangulati, pszichológiai szempontból nagyon hasonlíthat az első hullámkor tapasztaltakkal. Akkor az október eleji „hamis” rallyt a februári, összeomlás előtti napokhoz hasonlítottuk, emiatt közelgő esést mutatott a minta. Ez be is jött, és bár messze nem akkora mértékben, de október második felében valóban megroggyantak némileg a részvénypiacok az október eleji csúcsokhoz képest. Egy következő cikkünkben kifejtettük, hogy a tavasz beköszönte lehet a következő, amikor a tőzsdeindexek a tavaly tavaszi-nyári emelkedéshez hasonlót produkálnak, mondván, hogy hamarosan vége a járványnak.

Itt is a tavasz?

Úgy tűnik, az amerikai elnökválasztás lezajlásával valóban egy jelentős emelkedő hullámnak lehetünk tanúi, ugyanis a ma reggeli kereskedésben az S&P500 Futures már nemhogy az október eleji, de a szeptemberi eleji, soha nem látott csúcsot jelentő árfolyam közelében tartózkodik. A koronavírus járvány persze közben tombol, a John Hopkins Egyetem adati szerint például már napi szinten több, mint félmillió igazolt fertőzött jelentkezik újonnan a világban, és stabilan 5000 fő felett tartózkodik a napi elhunytak száma is a világban. Ennek ellenére a tőzsdék úgy tűnik, hogy a megoldást, azaz a vakcinát árazzák.

www.investing.com

A probléma ezzel az, hogy bár elvileg egy nyomon követhető és tudományos dologról van szó, valójában nem tudjuk, hogy mikor lesz tömegesen elérhető vakcina. Az orosz vakcinát vélhetően a világ nagyobbik része nem fogja használni, az amerikai vakcinákkal kapcsolatban pedig ellentmondásos hírek érkeznek. Hol leállítanak egy kísérletet, hol újabb sikeres eredményről számolnak be; valakik szerint télen lesz tömeges oltás, más szakemberek azt mondják, hogy jó, ha nyárra. Ilyen szempontból tehát továbbra is bizonytalan a helyzet, egy azonban biztos: közelebb vagyunk 7 hónappal a vakcinához, mint áprilisban voltunk, amikor a nagy tőzsdei rally kezdődött. A kérdés tehát már az, hogy a piacok mit áraznak be ebből, és mi várható Joe Biden elnökségétől például a fiskális csomag terén. A hasonlathoz visszatérve, talán most tartunk ott, hogy még hidegek a reggelek, de legalább süt a nap; nehéz eldönteni, hogy ez még a tél, vagy már nem az.

Forrás:

www.investing.com