2024 április 16

Hétvégi összefoglaló

Mozgalmas héten vagyunk túl, amely heves piaci reakciókkal járt mind a külföldi, mind a hazai részvénypiacokon. Hosszas számolgatások, és izgalmas végjáték után végül eldőlt, hogy a demokrata Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A hírre eddig kifejezetten pozitívan reagáltak a piacok, vélhetőleg annak is köszönhetően, hogy nem lesz a Szenátusban demokrata többség várhatóan, így nem kell jelentős adóemelésekre sem számítani. A hétvége folyamán a világ vezetői sorban gratuláltak Bidennek a győzelemhez, aki kifejezte, hogy egyesíteni szeretné hazáját, és minden amerikai elnöke kíván lenni. Mindenesetre a cnbc.com azt írja, hogy például a kínai-amerikai kereskedelmi csatározások valószínűleg nem fognak egyetlen csapásra eltűnni azzal, hogy immáron Joe Biden az USA elnöke. Donald Trump regnáló amerikai elnök közben továbbra sem hajlandó elismerni a vereségét, de valószínűleg ez már nem fog sokat számítani, hiszen Bidennek egyértelmű a többsége immáron az elektori kollégiumban.

Vírusválság Európában és itthon

Mindeközben a koronavírus válsággal kapcsolatban felemás híreket láthatunk: a hétvége során a régiónkban csökkent a fertőzés terjedésének üteme, azonban Európa legnagyobb részén továbbra is kritikus a helyzet. Magyarországon a napi új fertőzöttek száma és a halálozások is kis mértékben csökkentek a vasárnapi adatok szerint, ugyanakkor továbbra is egyre aggasztóbb hírek látnak napvilágot a kórházak telítettségéről. Orbán Viktor miniszterelnök a hétvége folyamán tudatta, hogy ezen a héten először egészségügyi döntések, utána pedig gazdaságvédelmi döntések következnek. Előbbi vélhetően szigorítások bejelentését jelentheti, utóbbi pedig a nehéz helyzetben lévő vállalkozások megsegítését. Ennek keretében a hétvégén Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javasolta az iparűzési adó egy évre történő felfüggesztését, valamint a társaság nyereségadó 5 %-ra csökkentését a miniszterelnöknek.

A határidős részvénypiacok alapján emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék, amely a magyar tőzsdét is a pozitív tartományba segítheti. Kérdés, hogyan reagál a magyar piac a romló járványhelyzetre, illetve az amiatt várható esetleges szigorításokra.

Forrás:

www.cnbc.com www.vg.hu