2024 április 22

Kinyitunk? Ha nem, baj?

Mint ismeretes, a korlátozások újabb hulláma Magyarországon november elején ért el minket. Akkor a miniszterelnök január 11-ig rendelt el szigorú korlátozásokat; ilyen az éttermek és bárok zárvatartása, az egyetem és középiskolák online munkarendje, az este 8 óra utáni kijárási tilalom, 10 fő feletti találkozók tilalma, maszkviselési szigorú kötelezettségek.

Üres Budapest-meddig marad velünk? (www.infostart.hu)

Egyértelműen várható volt, hogy az intézkedéseket a növekvő esetszámok és a stabilan magas napi halálesetek miatt nem lehet feloldani január 11-el, így azok február 1-ig kerültek meghosszabbításra.

Nemsokára jöhet a döntés

Néhány napon belül itt a dátum, így a kormány még a héten dönthet a korlátozásokról. Bár elvileg bármilyen döntés születhet, a kormányzati szereplők üzeneteiből sejthetjük ,hogy még velünk maradnak a szabályok-ráadásul vélhetően enyhítés nélkül. Orbán Viktor szerint ugyanis a tömeges oltás enyhíthet csak a szabályokon, míg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is a korlátozások fenntartását helyezte kilátásba a legutóbbi Kormányinfón.

Tőzsdei várható hatás(talanság)

Körülbelül tényként kezelhetjük tehát a karanténintézkedések velünk maradását: de hat-e ez a tőzsdénkre? A BUX érdekes módon nagyon erős felülteljesítését és szárnyalást éppen azóta produkálja, mióta újra karanténban az ország. Illetve éppen azért, mert tényként kezeli mindenki, aligha várható a bejelentésre esés a BÉT-en. Ennek ellenére egy tényező persze megzavarhatja majd a jó hangulatot: ha tovább maradnak velünk a korlátozások, mint ahogy azt tervezzük. A kérdés, hogy a piaci szereplők mikorra terveznek? Ezt nem lehet persze biztosan tudni, de egy akár nyárig kihúzódó ilyen időszak vélhetően már ütne akkorát a gazdaságon, hogy a tőzsdei szereplők is ennek megfelelően pozícionálnák magukat.