2023 december 09

Kezdő pipások nagy dilemmája: Milyen pipát és kiegészítőket vegyek?

Kedvet kapott hozzá, szívesen hódolna a pipázás szenvedélyének? Minden kezdet nehéz, így a pöfékelés is, kell hozzá némi rutin, hogy flottul menjen, de tapasztalatot szerezni csak úgy lehet, ha belevág. 

A pipázás nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolná, érdemes megfogadni gyakorlott pipások jó tanácsait a pipaválasztást illetően, hiszen számtalan szebbnél szebb pipa kínálja magát, így nem egyszerű megtalálni azt a darabot, amelyikkel elsőre is boldogul. Kaphatók kezdő pipás szettek, amelyek tartalmaznak mindent, ami a füstölés élvezetéhez kell. Tartson velünk, megosztjuk Önnel, hogyan és milyen szerszámokkal kezdjen bele!

Milyen pipát válasszak?

Kialakítás és ár tekintetében is sokféle lehetőség közül választhat, így jó, ha tisztában van az egyes pipaformákkal, valamint a szártípusok közötti különbségekkel. Tegye meg az első lépést, válasszon a Humidorshop.hu széles pipakínálatából forma szerint, tanácstalanság esetén kérje ki szakértő csapatuk véleményét!

Kezdőknek tökéletes választás lehet egy kezdő pipás szett, amely nemcsak a gyakorlatnak megfelelő pipát tartalmazza, hanem rendszerint a legfontosabb kiegészítőket is, például pipatömködőt, pipatisztító szárkefét, filtert, pipatartót, táskát. A tetszetős szettek ajándékba is adhatók. 

Természetesen mindenki olyan pipát vásárol magának, amilyen tetszik, de érdemes a tapasztalt pipás társak véleményét meghallgatni, és első pipaként egyenes vagy enyhén hajlított szárú darabot választani. Formára a kerekded Apple vagy Billiard lehet megfelelő, ugyanis nagyobb falvastagsága révén átégésre kevésbé hajlamos, illetve kevésbé forrósodik át. 

Hogyan fogjon neki?

Érdemes a kiszemelt pipát kézbe venni, érezni fogja, ha megtalálta az igazit, amit könnyen fog tudni használni.

Egy jó pipadohány elengedhetetlen. Hogy Önnek az enyhe, az aromásabb vagy az ízesített, különleges dohányok jönnek-e be, egyéni preferencia kérdése, érdemes többfélét is kipróbálni. Azt azonban tudnia kell, hogy ugyanabban a pipában különböző dohányokat nem használnak a pipások, és amúgy is érdemes legalább 2 kelléket beszerezni, mert amíg ki nem hűl a pipa, addig a tisztogatásnak sem foghat neki, nemhogy egy újabb adag dohány elszívásának. 

A pipa tömése kényes és lényeges művelet, amit tanulni kell. A pipa bejáratása, kiégetése szintén sarkalatos pont, amely megalapozza a pipa használhatóságát. Javasoljuk, olvasson utána vagy kérjen segítséget egy gyakorlott pipástól. 

A legfontosabb kiegészítők

A pipa meggyújtásához elegendő lehet egy kifejezetten pipához készült gyufa, de a speciálisan erre tervezett öngyújtók jelentősen megkönnyítik a dolgát.

A pipatömködők segítenek a dohány igazításában, a megfelelő tömörség elérésében. Rendszerint pipakéssel és szurkálóval kombinálva szerezhetők be. Filterre, hamuzóra és pipatisztítóra is szüksége lesz. 

Mint láthatja, a néhány alapvető eszköz beszerzése mellett az egyes lépések elsajátítása, gyakorlása sokat segít abban, hogy mielőbb élvezhesse a pipázást.