2024 július 25

Izgalmas napokon van túl a Kulcs-Soft – mi áll a háttérben?

Ha elolvassuk a cégről megjelent híreket idén nyár óta, akkor negatív hírrel nehezen találkozhatunk. Minden szempontból jó évet tudhat maga mögött a vállalat mind a jelentések, mind a sajtó felé mutatott teljesítménye alapján. A vállalat árfolyamát azonban nehezítette, hogy az idei év ősze nem a technológiai vállalatok felülteljesítéséről szólt, épp ellenkezőleg.

Termékek és felhasználók

A hír szemlét egy július 15-i cikkel kezdem, amikor az alábbi hír jelent meg a végről:

A Kulcs-Soft ma bejelentette, hogy jelentős mértékben sikerült növelnie az ügyfélbázisát, miután tavaly kötelezettséget vállalt, hogy az egyik szoftverét 30 ezer vállakozás számára ingyenesen hozzátérhetővé teszi.

  • A Kulcs-Soft fennállásának 30. évfordulóján, 2019-ben kötelezettséget vállalt, hogy 30 ezer vállalkozás számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi a BizXpert online számlázó szoftverét.
  • A regisztrálók száma átlépte ezt a szintet, így a 2019-es záróadatokhoz képest közel 250 százalékkal növelte új online ügyfeleinek számát.
  • A 30 ezer új ügyfél potenciális bázist jelent a Kulcs-Soft további termékeinek értékesítésére, 2020-ban átlagosan 1 fizetős ügyfél 1,6 Kulcs-Soft terméket használ.

A következő hír már augusztus végéről származik, melyben a cég negyedéves jelentését vették górcső alá:

Az évek óta dinamikusan fejlődő Kulcs-Soft nem okozott csalódást a befektetési szektor szereplőinek, a piaci várakozások feletti eredményekről számolt be 2020. első féléves tőzsdei jelentésében.

Adózás előtti nyeresége 38 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A KKV szektorra optimalizált szoftvertermékei a COVID időszak alatt több ezer vállalkozásnak tették lehetővé a távoli, illetve otthoni munkavégzésre történő gyors átállást. Felhő szolgáltatásból származó árbevétele 30 százalékkal, szoftverértékesítési árbevétele 20 százalékkal nőtt.

Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a legújabb technológiába invesztáló és ezekből piaci terméket fejlesztő cégek, képesek az ilyen váratlan és összetett gazdasági összeomlást okozó időszakot is eredményesen kezelni – nyilatkozta Szabó Ervin a vállalat vezérigazgatója.

A harmadik érdekes hír alig egy hónapja jelent meg, melyben három új termék 2020-as bevezetetéséről adtak ki közleményt.

  • A vállalat elindítja bérszámfejtéssel foglalkozó üzletágát – a mostani válság alatt a cégek tevékenységük egyes részeit kiszervezik a költségek optimalizálása érdekében, a tendenciák alapján a bérszámfejtés lehet az egyik ilyen terület a Kulcs-Soft szerint.
  • Online beosztástervező és munkaidő nyilvántartó rendszert hoznak létre, ami a tervek szerint lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy automatizáltan kezeljék a több műszakos munkarendet, munkaidőkeret alapú működést.
  • A vállalat új szolgáltatásként informatikai eszközöket biztosít a KKV-k részére bérleti konstrukció formájában.

Mit mutatnak a számok?

Ha fundamentális alapokon vizsgáljuk a cég teljesítményét szintén pozitív képet kaphatunk a teljesítményről.

  • A cég EPS rátája folyamatosan emelkedni tudott az elmúlt évek során folyamatosan javult. Az idei évben kimagaslóan jó eredményekkel telt.
  • A cég bevételei nem csökkentek idén a koronavírus ellenére, némiképp erősödni is tudtak.

A vállalat különböző teljesítményeit és pénzügyi kimutatásait vizsgáljuk a szektorban elhelyezkedő hasonló cégekben, akkor egy olyan képet kapunk, mely szerint a cég kis kockázat mellett tud folyamatosan bővülő tendenciákat felmutatni. Érdemes az adathalmazt áttekinteni mert meglepően jó adatokkal találhatjuk szembe magunkat.

Árfolyam

A cég árfolyama kevésbé szimbolizálja a remek kilátásokat, de ez többek között annak is köszönhető, hogy a tavalyi év végén nagy hitet adtak a befektetők a Kulcs-Soft sikerének. A koronavírus okozta eladási hullám pedig mélyre nyomta az árfolyamot és az alacsony likviditás nem tette lehetővé az arányos visszatérést a januári szintekhez.