2024 április 22

Hétvégi összefoglaló

Az előző hét utolsó kereskedési napja meglehetősen negatív hangulatban telt. A tőzsdéken tapasztalt eladói nyomás oka alapvetően kettős természetűnek látszott: egyrészt elkezdték a befektetők árazni a vártnál tovább tartó szigorú korlátozásokat, másrészt a technikai elemzés szempontjai szerint is igen túlvettek voltak már a piacok. Végül minden irányadó részvényindex mínuszban fejezte be a kereskedést a tengerentúlon, a legtöbbet a technológiai részvényeket tömörítő NASDAQ esett, közel 0,9 %-ot. Az európai, illetve a magyar tőzsdéket sem kerülte el a negatív hangulat a piaczáráshoz közeledve, így jelentősebb veszteséget kellett elkönyvelniük ezeknek a tőzsdéknek is.

Terjedő vírus, széleskörű oltás

A hétvége sem hozott sok jó hírt a koronavírus terjedésével kapcsolatban, a főbb gócpontokban ugyanis továbbra is futótűzszerűen terjed a COVID-19 koronavírus. Valószínűleg ebben jelentős változás nem lesz egészen addig, amíg a napokban a világ sok országában bevezetett korlátozások nem hoznak eredményt. A helyzetet tovább nehezíti, hogy már nemcsak a brit, hanem a dél-afrikai új vírusmutáns is aggodalmat kelt. Közös a két változatban, hogy ha nem is veszélyesebb jelenlegi információink szerint, gyorsabban terjed, ezért nagyobb szigort kíván az ellene való védekezés a kormányoktól.

Mindeközben vakcina frontról jó hírek érkeznek, kifejezetten gyors ütemben halad az oltás mind Európában, mind azon belül Magyarországon is. Hazánkban a fertőzésszámok sem alakulnak rosszul, egyre inkább úgy tűnik, hogy szerencsére 100 alatt képes stabilizálódni a napi elhunytak száma. A korlátozások azonban még minimum hetekig érvényben lesznek, de a kormány jelzései alapján addig nem lehet visszatérni a régi kerékvágáshoz, amíg jelentős átoltottság nem alakul ki az országban a koronavírus ellen.

Nem bukik az olasz kormány

Az olaszországi kormányválságban azonban fordulat állt be: biztosnak tűnt napokig az, hogy miután az előző miniszterelnök, Matteo Renzi visszahívja a kormányból pártja minisztereit, megbukik a Conte vezette olasz kormány. Ez azonban nem történt meg, a regnáló miniszterelnök ugyanis kisebbségi kormányzásra készül. Persze ez is borítékolja a további politikai csatározásokat, talán a piacok számára sokkszerű élményt elodázhatja.

www.reuters.com www.bbc.com