2024 április 22

Csúnya nap a tőzsdéken

Reggel sem indult túl jó hangulatban a kereskedés az európai börzéken, majd pedig az amerikai piacnyitás után újabb lendületet vett az esés. Természetesen nem beszakadásról van szó, de elvesztették idei nyereségük jó részét a tőzsdék a jelenlegi számok alapján. A német DAX index a csúcsdöntések után már jócskán 14000 pont alatt van, ma már 2 %-os mínuszban is tartózkodott az irányadónak tekinthető index.

BUX

A magyar tőzsdére is átragadt az általánosan negatív befektetői hangulat, melynek következtében a BUX index is jelentősebbnek mondható esést kénytelen elkönyvelni a hét utolsó kereskedési napján. Mind a blue chipek, mind az elmúlt időszakban kifejezetten jól teljesítő kispapírok esetében csökkenésről számolhatunk be. A blue chipek közül a nap egyértelmű vesztese a Mol: az elmúlt hónapokban több, mint 60 %-ot rallyzó magyar olajipari cég részvényei 2 % feletti esést mutatnak. Mint előző cikkeinkben is rámutattunk, erősen túlvett állapotban volt a Mol technikai szemel nézve is. De nem úszta meg az esést az OTP és a Richter sem: 1 % körüli esést kénytelenek elszenvedni az említett papírok. Csökken ugyanakkor az OPUS, a Cigpannónia, de a szintén hatalmas rallyt maga mögött tudó Masterplast is.

Mi az ok?

Az esés oka leginkább az újabb lezárásokról érkező hírek. Úgy tűnik, a vakcina ellenére elhúzódó korlátozásokra kell számítani a legerősebb gazdaságokban is. Lezár Németország, de a britek és a franciák esetében is hasonló bejelentéseket olvashatunk. Kérdés, hogy mennyire lesz tartós a hangulatromlás, illetve hogy az előttünk álló hétvégén hogyan alakul a járványhelyzet. Elhúzódóbb válság esetén lehetséges a további korrekció; a túlhúzott tőzsdék ugyanis egyelőre nem áraztak negatív forgatókönyvet a járvány alakulásával kapcsolatban.

www.investing.com www.reuters.com