2024 április 22

Hétvégi összefoglaló

Véget ért 2020- ráadásul rögtön egy hosszú hétvégével; az elmúlt 3 napban ennek megfelelően nem volt kereskedés a tőzsdéken. A koronavírussal kapcsolatban azonban ünnepnapra tekintettel nélkül jönnek a hírek, amelyek befolyással lehetnek a tőzsdei mozgásokra is. Nézzük, mi minden történt a mögöttünk álló hétvégén!

Koronavírus-81 millió fertőzött a világban

Továbbra is futótűzként terjed a COVID-19 vírus a világ legtöbb országában, az igazolt fertőzöttek száma elérte a 81 millió főt. Az Egyesült Államokban immár több, mint 19 millió fertőzöttet azonosítottak be a hatóságok, és a számok csak tovább növekedhetnek. Anthony Fauci ugyanis aggodalmát fejezte ki, hogy az új típusú vírus terjedését elősegíti az amerikai állampolgárok karácsonyi utazása. Félő, hogy a mögöttünk álló ünnepek alatt terjesztették a vírust az ünneplők, ennek hatását a következő napok, hetek számaiban láthatjuk majd.

Új esetek napi száma Magyarországon a 7 napos mozgóátlaggal-csökkenő terjedés (www.wordometers.info.com)

Közben Magyarországon továbbra sem csökken hosszabb időre 100 alá a napi elhunytak száma, a fertőzöttek számában viszont már teljesen egyértelmű csökkenés tapasztalható. A jelenlegi korlátozások január 11-ig vannak érvényben, érdemes lesz figyelni az adatokat, hogy következtethessünk a jelzett dátum utáni rendelkezésekre is.

Vakcina és korlátozások-egyszerre van jelen

Ahogy Magyarországon is már ezrével oltják az egészségügyi dolgozókat, úgy a világ többi országában is egyre nagyobb tempóban adják be a lakosságnak a vírus ellenszerét. Az Egyesült Királyságban és az USA-ban már millió feletti számot ért el az átoltottak száma, de már Izrael is elérte ezt a számot például. Ennek ellenére a korlátozások nem enyhülnek, sőt: Nagy-Britannia az alsószintű oktatást is az online térbe helyezi át, de Izrael és Spanyolország is újabb korlátozások bevezetését foganatosítja a következő napokban.  Az ok egyszerű: minden ország szeretné elkerülni, hogy egy 3. hullám vegye kezdetét pont most, amikor a vakcina megmutatta a fényt az alagút végén a vírushelyzet kezelésében.

A befektetők vélhetően így már nem a korlátozásokra figyelnek, a remények szerint azok ugyanis csak rövid ideig bénítják az országok gazdaságait; továbbra is inkább a vakcinán, és a koronavírus terjedésén lehet a hangsúly. Utóbbi esetében pedig még inkább az új variáns hozhat meglepetéseket: bár valószínűleg az oltás ez ellen is véd, nyilvánvalóan a tapasztalatok mutatnak majd erről biztos képet.

www.reuters.com www.wordometers.com www.lavanguardia.com https://www.bbc.com/