2024 április 22

Hétvégi összefoglaló

A mögöttünk álló hétvégén továbbra is a koronavírussal kapcsolatos hírek voltak a legfontosabbak, de azért néhány egyedi hír is napvilágot látott. Nézzük, milyen tőzsdékre ható események történtek a hétvége folyamán!

Koronavírus, Brexit

A járvány terjedésében ellentétes tendenciákat figyelhettünk meg. Nyugat-Európában egyre inkább a korlátozások feloldásáról érkeznek hírek, ugyanis egyre inkább javulnak a legnagyobb gazdaságok adatai a korábban bevezetett szigorítások miatt. Emellett a régiónkban Csehországban, illetve Ausztriában helyeztek kilátásba lazításokat. Horvátországban és Szlovéniában ugyanakkor nem javul a helyzet, ott további korlátozások és szabályok bevezetése van kilátásban. Magyarországon a hétvégén sajnálatosan új csúcsra ért a halálozások száma, szombaton 152, vasárnap 156 napi elhunyt volt a minden eddiginél magasabb rekord. A fertőzések számában is megugrás tapasztalható, bár ebben az irányított tesztelés is szerepet játszik.

Eközben nyilatkozott Dominic Raab brit külügyminiszter is, aki elmondta, hogy igen fontos hét következik a Brexit-tárgyalások szempontjából. Eközben az Európai Unió tárgyalója is közölte, hogy még vasárnap is folytatódtak az egyeztetések, elmondása szerint mindkét fel meg akar állapodni annak ellenére, hogy nem túl közeliek az álláspontok.

Új szegmens a Molnak?

Érkezett egy érdekes hír a BÉT szempontjából  is: a múlthéten olvashattunk róla, hogy a hulladékgazdálkodást központosítani szeretné a kormány, egy koncessziós joggal felruházva végezhetné el a feladatot országosan egy cég. Felmerült a Mol neve, mint lehetséges befutó, ők pedig bár nem erősítették meg az információt, jelezték, hogy vizsgálják a hulladékgazdálkodásról szóló törvényjavaslatot. Amennyiben a Mol vinné el a koncessziós jogot, az százmilliárdos nagyságrendű bevételt jelenthetne az olajmulti számára.

Forrás: MTI

Azt nem látni egyelőre, hogy vajon a Mol részvényeinek soha nem látott sebességű menetelése összefüggésben van-e ezzel, vagy pedig ennek beárazódása ezután várható.

www.napi.hu www.reuters.com