2023 március 20

Változások a kereskedésben a BÉT-en

Múlt péntektől 3 lényeges változás is életbe lép a Budapesti Értéktőzsdén, amelyek igen lényegesek lehetnek a kereskedők szempontjából. Két új ajánlattípus fog életbe lépni, illetve egy új kereskedési szakaszban is lehetősége nyílik a befektetőknek a kereskedésre.

Könnyebb kereskedés

A két új ajánlattípusból az első az Once Cancels The Order (OCO), aminek köszönhetően egyszerre határozhatunk meg maximális veszteséget, illetve megfelelő profitot. Ha például az OTP-t megvesszük 12 000 forinton, és részvényeként 200 forint veszteségnél többet nem viselünk el, viszont 300 forint nyereséggel már elégedettek lennénk, akkor beállíthatjuk mindkét szintet. Így nem kell mindig választanunk, hogy melyiket állítjuk be elsősorban.

A másik a Trade Trailing Stop (TTS) megbízás, ami lényegében biztosítja, hogy a stopunk kövesse az árfolyam mozgását. Az előző példánál maradna, ha 12 000 forinton vettünk OTP részvény, akkor beállíthatjuk, hogyha felmegy 12 200-ra, akkor a lenti stopunk jöjjön fel 11 800-ról 12 000-ra például. Így folyamatos állítgatás nélkül fut a pozíciónk magától, természetesen ellenkező irányba is hasonlóan.

Záró után is kereskedhetünk

Az új kereskedési szakasz talán nem feltűnő változás, de az információtartalma jelentős lehet számunkra. Mint ismert, a záróár a BÉT-en 17:05-kor alakul ki; ez továbbra is így lesz, de innentől kezdve 10 percen keresztül még lehet kereskedni, de csak a kialakult záróáron! Tehát például lehetséges, hogy az OTP 12 000 forinton zárt, de maradt még bőven eladó, akiket 10 percig még láthatunk is a könyvben. Tőlük vásárolhatunk a záróáron, sőt, ha mindet megvesszük és még vennénk, akkor már vételi oldal fog szerepelni a 12 000 forintos árfolyamon. Ez egyszerre lehetőség tehát, de információtartalommal is bír, hiszen láthatjuk, hogy mennyi vevő vagy eladó maradt még nap végére, akinek nem sikerült végrehajtania a tranzakcióját a záró után 10 perccel sem.

www.bet.hu