2023 március 20

Gyengén teljesített a CIG Pannónia a harmadik negyedévben

428 millió forintos adózás utáni veszteséggel, 5 százalékos díjbevétel-csökkenéssel, és az új szerződések 26 százalékos visszaesésével zárta a harmadik negyedévet a CIG Pannónia. Egyértelművé vált, hogy a biztosítóban zajló tulajdonos, vezetői réteg átvétel és a koronavírus negatív hatásai kihatással voltak az életbiztosító számaira. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág jelenleg szünetel, de mellette a biztosító végelszámolja saját közvetítőjét, a CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t, amelynek szerződéses állománya nagyrészt törlésbe mehet, így az erre képzett céltartalék 185 millió forinttal rontotta az eredményt.

A cégnél vezetői cserék történtek, a menedzsmentváltás október 1-én zajlott a biztosítónál, ekkor került a vezérigazgatói székbe a Keszthelyi Holding vezérigazgató-helyettesi székéből érkező Fedák István, így gyakorlatilag még az előző vezetés számait láthatjuk a gyorsjelentésben.

  • Az első három negyedévet 746 millió forintos nyereséggel zárta, ami azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben 428 millió forintos veszteséget ért el,
  • az első két negyedév 837 millió forintját követően minimális, 9 millió forintos nyereséget ért most el a biztosító.

Az eredmény gyengülése mögött részben a díjbevételek visszaesése áll: az első három negyedévet még az életbiztosítási oldalon 6,5%-os díjbevétel-növekedéssel zárta a társaság, ezen belül a harmadik negyedévben viszont 5,4%-kal visszaestek a díjbevételek. A unit-linked életbiztosítások díjbevétele 9,9%-kal csökkent a harmadik negyedévben, amit nem tudott kompenzálni a hagyományos életbiztosítások 13,2%-os és az egészségbiztosítások 2,1%-os növekedése.

A cég árfolyamában nem történt drasztikus elmozdulás a jelentést követően.