Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Gyaloglás Cortina d’Ampezzo környékén

A Dolomitok lenyűgöző hegylánc Közép-Európában; Olaszországban, Ausztriában terül el, Dél-Tirol meghatározó hegyvonulata, 2009 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. 

Cortina d’Ampezzo egy gyönyörű hegyi üdülőhely Észak-Olaszországban, a Dolomitok régiójában. A környék lenyűgöző hegyvidéki tájai és a friss hegyi levegő teszik ideálissá a gyalogtúrázásra, nem véletlen, hogy a WanderWell Dolomitokban tett gyalogtúrája is ezt a régiót célozza. 

Az alábbiakban rövid ismertetőt olvashatsz a Dolomitokról, aztán pedig – a városka bemutatása után – kedvcsinálóként néhány kiváló gyalogtúra útvonalat ismertetünk Cortina d’Ampezzo környékén.

A Dolomitok

A Dolomitokat szurdokok, hegygerincek, hegycsúcsok és gleccserek díszítik. Az alakulatok között megtalálhatók olyan, sokak által ismert ikonikus alakzatok, mint például a Cinque Torri vagy a Tre Cime di Lavaredo.

A hegyvidék egyaránt népszerű turisztikai célpont mind a síelés és snowboardozás, mind pedig a hegymászás és túrázás rajongói számára. Nyáron a hegyek számtalan túraútvonallal, hegymászási lehetőséggel és kerékpárútvonallal várják a látogatókat, melyek közül jó párat élvezhetsz Cortina d’Ampezzo környékén barangolva.

Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo Európa egyik legnépszerűbb síparadicsoma, az egyik legismertebb és legelegánsabb síterület Olaszországban.

A város kulturális élete is gazdag és sokszínű. Az itt található múzeumok, galériák, templomok és történelmi épületek bemutatják a régió gazdag történelmét és kulturális örökségét. A városka híres luxusüzleteiről, éttermeiről és elegáns butikjairól.

A téli síparadicsom mellett Cortina d’Ampezzo nyáron is vonzó marad. A hegyekben található túraútvonalak, kerékpárútvonalak és hegymászási lehetőségek kiválóak az aktív pihenésre vágyóknak.

Az öt torony és a Sorappis-tó környéke

Ha a Cinque Torrit, azaz az Öt Tornyot szeretnéd meglátogatni, akkor a Falzarego hágó irányába, kell elindulnod, onnan pedig a jelzéseket követve könnyedén eljuthatsz a tornyokig. A Cinque Torri a Dolomitok egyik legikonikusabb hegye, lenyűgöző kilátással a környező hegyekre, melyeket a környező ösvényeken barangolva tovább csodálhatsz.

Ha a Sorappis-tavat szeretnéd körbebarangolni, akkor a túrát a Fedare menedéktől érdemes indítani, innen is jól olvasható jelzések vezetnek célba. A Sorapiss egy gyönyörű hegyi tó, ahol a körülötte lévő hegyek tükröződnek a vízben. A tó partján sétálva élvezd a csendet és a természet szépségét.

Ha a Fanes natúrparkba szeretnék ellátogatni, indulj el Cortina d’Ampezzo központjából délkeleti irányba a jelzéseket követve. Fedezd fel a park lenyűgöző tájait, sziklákat és patakpartokat. Továbbhaladva kövesd az ösvényeket, és ismerd meg a helyi növény- és állatvilágot.

Ha túrázni indulsz, mindig ellenőrizd az időjárási és útviszonyokat, és készülj fel megfelelő felszereléssel a túrákra. Továbbá, mindig tájékozódj az aktuális helyi szabályokról és engedélyekről a túraútvonalakon.