2024 május 29

Fokozódik a feszültség a piacokon

A tegnapi nap az amerikai piacokon pozitívan indult, de a nap végére nagyobb esésnek lehettünk a szemtanúi. A piac félelem szintjét mérő volatilitás index magasabbra ugrott már a zárás előtt nem sokkal. A félelem azóta sem csökkent jelentősen, de az esés ma nem olyan drasztikus, mint tegnap várható volt.

S&P 500

Ha megvizsgáljuk az S&P 500 index különböző szektoraink a teljesítményét, akkor látható, hogy a nap legnagyobb volatilitását az energia szektor hozza egy kisebb elmozdulással a pozitív irányba. Mivel jelenleg a teljes index mozgása nem éri el a 0,5 százalékot, így nincsenek kimagasló esetek a szektorok között. Az látható, hogy az elmúlt napok ingatlan építői és befektetői enyhe visszaesésen mennek keresztül, de ez enyhe piaci korrekció.

A legaktívabb cégek között találhatjuk a szokásos első helyezetett, Apple-t, melynek papírjai ma stagnálást mutatnak. A megszokottnál nagyobb forgalom van az American Airlines papírjaiban, de elmozdulást nem mutat. A légitársaság papírjai továbbra sem tudnak kitörni ebből az alacsony tartományból, de hosszútávon továbbra is nagyobb árfolyamot várnak az elemzők.

Ha az index árfolyamát vizsgáljuk, egy kisebb korrekciót láthattunk a hosszú emelkedés után. A választásokat megelőző esési hullám és azt követő bika piac meghatározó lehet a folytatásban is és az elemzők nagyon pozitívan nyilatkoznak a részvény piacok alakulásáról.