2024 július 18

Kitört az Etna és a Stromboli vulkán Olaszországban

Az olaszországi Etna és a kisebb Stromboli vulkán kitörései forró hamut és lávát okádtak, emelve a riasztási szintet a mediterrán Szicília szigetén, és pénteken ideiglenesen le kellett zárni a cataniai repülőteret.

Az Etna, a világ egyik legaktívabb vulkánja az elmúlt napokban intenzív tevékenységet fejtett ki, amely Catania városának közelében világította meg az eget, míg a Szicília északi partjainál lévő Stromboli lávát öntött a tengerbe.

Az olasz polgári védelmi ügynökség a legmagasabb, vörös riasztást adta ki Strombolira, figyelmeztetve, hogy a helyzet romolhat.
Nello Musumeci polgári védelmi miniszter azt mondta, hogy Stromboli „megfigyelés alatt áll”, és hozzátette, hogy a hatóságok gondoskodnak arról, hogy vészhelyzet esetére készen álljanak az evakuálási tervek.

A tűzoltóság közölte, hogy előzetesen megduplázták a tűzoltók számát a szigeten.
A Szicília keleti partján fekvő Catania környékén a lakosok és a hatóságok a város megtisztítására törekedtek, miután az utcákat és az autókat fekete vulkáni hamu borította be, a közeli repülőteret pedig lezárták.

„A cataniai repülőtér kifutópályája használhatatlan a vulkáni hamuhullás miatt. Mind az érkezések, mind az indulások szünetelnek” – áll a repülőtér közleményében, hozzátéve, hogy a működés várhatóan délután három órakor indul újra – írja a Reuters.