2024 február 29

Esik az arany, mik az okok?

Az elmúlt hetekben az arany igen látványos esést tudhat maga mögött, a november nagyon rosszul sikerült a nyersanyag számára. Természetesen így sem lehet ok panaszra, hiszen eddig 2020-ban így is körülbelül 15 %-os pluszban van a nemesfém árfolyama. Ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy mik lehettek az esés főbb katalizátorai az elmúlt időszakban!

www.investing.com

Mi jellemzi a legértékesebb nemesfémet?

Az arany a legklasszikusabb menekülőeszköz, gyakorlatilag mióta felfedezte magának az embert, azóta használjuk értékmérőnek. Biztosabbnak érezzük ,mint a készpénzt, vagy igazából mint bármi mást. Ennek oka természetesen a hit, és a közmegegyezés, hogy a nemesfém sokat ér. Ennek következtében az aranyhoz akkor nyúlnak a befektetők, ha úgy kockázatosabbnak ítélek meg a tőkepiaci környezetet. Egy jó indikátor is tehát az arany: vélhetően valami baj történt a világban, ha hirtelen kitör például az árfolyama. (Persze vannak nagy kivételek, például az idei március, amikor annyira rossz volt a helyzet, hogy még az arany ára is szakadt a részvényindexekével egyetemben). Ha pedig mindenki boldog, és ágyúdörgés helyett madárcsicsergés van a piacokon, akkor értelemszerűen nem túl kelendő egy menekülőtermék, így jellemzően ez esetben esni szokott az arany árfolyama.

Optimizmus, az arany ellensége

Most pedig jó hírekből nincs hiány: novemberben eltűnt az amerikai elnökválasztás okozta bizonytalanság, de ugyanakkor a vakcinákról is lassan már napi szinten érkeznek jó hírek. Ennek köszönhetően jelentős menetelésen van túl (főleg az amerikai) részvénypiac, az arany tehát természetes jellegéből adódóan esik.Ennek következtében valószínűleg addig tarthat még az esés, amíg a részvénypiacok szárnyalása, és a magas kockázati kedv. Érdemes azonban figyelni a nemesfém árfolyamát, ugyanis jól jelezheti előre akár, ha csökken a befektetők étvágya, és esetleg korrekció érkezik a tőkepiacokra.