2024 május 30

Emelkedés tovább, még tovább

A tegnapi nap folyamán tovább emelkedtek a nemzetközi részvényindexek, aminek köszönhetően új csúcsok beállítására is sor került. A Dow Jones részvényindex átlépte a lélektanilag (és így technikailag) nagyon fontosnak számító 30 ezer pontos szintet. A részvényindex még sosem volt ilyen magasságokban: Donald Trump amerikai elnök tartott is róla egy mindössze egyetlen perces sajtótájékoztatót, ahol megköszönte mindenkinek az eredményt. Kérdezni nem lehetett, így továbbra sem tudhattuk meg, hogy elismeri-e vereségét. Érdekesség, hogy a tőzsdék éppen Biden győzelme óta szárnyalnak gyakorlatilag megállás nélkül, nem biztos tehát, hogy a még regnáló amerikai elnökhöz köthető az új csúcs. Emellett az S&P500 is története egyik legjobb záróárát produkálta, illetve a  technológiai részvényeket magába foglaló NASDAQ is szépen emelkedett a keddi nap folyamán.

Nemcsak az amerikai, hanem az európai tőzsdék is nagyot mentek: a német tőzsdeindex, a DAX megközelítette a 13300 pontos értéket, ahol szeptember óta nem járt az árfolyam. Nem volt oka panaszra a BUX-ba fektető befektetőknek sem, 39 ezer pont fölé emelkedett az index értéke. A legnagyobb mértékben a lassan 3 hete töretlenül emelkedő Mol szárnyalt, 2070 pontos záróára igen jelentős erőt mutat, még úgy is, hogy a forgalom közel 20 %-a tegnap is sajátrészvény-vásárlásból ered.

Időközben Kövér László házelnöktől a tegnapi nap folyamán kiderült, hogy Magyarországon nem terveznek további szigorításokat, így már kevésbé tűnik bizonytalannak a mai nap. Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentése szerint ugyanis a magyar kormány a szerdai napon vizsgálja felül a bevezetett korlátozásokat. Úgy tűnik, a magyar járványadatok stagnálást mutatnak, ami a két héttel korábban bevezetett korlátozó intézkedések eredményeképpen is felfogható.

www.reuters.com www.investing.com www.vg.hu