2024 június 17

DAX lemaradás-2021-ben is ez lesz a trend?

Közhelyszerű kijelentés már, hogy a tőzsdeindexek szárnyalnak folyamatosan, és ez így van jól, és így is marad. Persze nyilvánvalóan nem alapvetés ez, mégis ezt láthatjuk nagyon régóta, a vírusból való lendületes felállása a tőzsdéknek nagyon látványos. Azonban érdemes összehasonlítani, hogy ezen belül melyik indexek teljesítenek a legjobban? A válasz értelemszerűen a NASDAQ lesz a technológiai részvények 2020-as szárnyalásával semmi sem vehette fel a versenyt a legnagyobb irányadó indexek közül. Azonban az amerikai indexek általában is nagyon jól teljesítettek, de az európai tőzsdék is szárnyaltak a márciusi mélypontok óta.

DAX és S&P-kéz a kézben, de mégsem

 A hazánkban is talán legjobban figyelt két index, amelyre a legtöbb termék is van ,hogy kereskedjünk vele, az S&P500 és a német tőzsdeindex, a DAX. Utóbbi alig néhány százalékkal tartózkodik még mindig a koronavírus előtti csúcsai felett, míg az S&P500 már több, mint 15 %-kal a múlt februári értékek felett áll. A két tőzsdeindex összetétele persze szektorszinten is teljesen más, ezért az összehasonlítás nem igazságos; de napi, kereskedői szempontból már érdemes végig gondolnunk: 2021-ben is folytatódik a trend, hogy ha shortolni szeretnénk az általános nemzetközi hangulat alapján, akkor DAX-ot, ha longolni, akkor S&P500-at kell használnunk?

www.investing.com
www.investing.com

Látható a kék téglalapokban, hogy nagyon hasonló mozgást mutatott be az év eddigi részében a DAX és az S&P-együtt emelkedtek, együtt estek. Azonban a DAX mindössze másfél százalékos plusz közelében van az évet tekintve, míg az S&P500 már 4 %-os nyereség környékén áll. Látható, hiába a hasonló mozgás, ha a DAX esésnél többet esik, emelkedésnél kevesebbet emelkedik, mint amerikai társa.

Esésben majd felülteljesít?

Érdemes azonban figyelembe vennünk, hogy emiatt az amerikai részvények értékeltsége is magasabb, mint Európában. Ez békeidőben nem probléma, de egy esetleges komolyabb korrekció esetén van rá esély, hogy éppen kisebb túlhúzottsága miatt a DAX viselné jobban az eséssel járó időszakot. Egyértelműen tehát nem lehet előre eldönteni, de az biztos, hogy az utóbbi időben nagyon látványos a német tőzsdeindex lemaradása-vagy az amerikai tőzsdeindexek felülteljesítése.