2024 április 22

Stagnáló hangulatban indul a kereskedés Európában

FTSE 100

Az angol piac legnagyobb forgalmú papírja a Lloyds Banking Group mely elmozdulása szinte a nullához közelít, de forgalma meghaladja a 13 millió részvényt. Ezt követi a BP olaj vállalat, melynek nagyjából fele annyi 6 millió papírja cserél gazdát a reggeli első kereskedés órájában. A Tesco a tizedik legforgalmasabb papír az angol tőzsdén, de negatív hírek jelentek meg a céggel kapcsolatban. Többen támadják a céget a „fizess egyet, vigyél kettőt” akció miatt, melyeket az olyan hízlaló élelmiszereikre rakják rá, melyek növelik az elhízás esélyeit. Az elhízás pedig köztudottan a Covid legnagyobb kockázati faktorja.

DAX 30

A német tőzsde legnagyobb mozgatója a Deautsche Telekom, melynek mozgása szintén stagnálást mutat. A teljes index elmozdulása is 0,1 százalék körüli, bár a negatív irányba. A piac egyik jó híre, – mely az árfolyamra nincs hatással – hogy a Bayern elkezdte a kínai piacon a marketingjük jóváhagyását a Finerenone gyógyszerre. Szintén Bayernnel kapcsolatos hír, hogy egy prosztata rák kezelésére alkalmas gyógyszer is sikeres fejlesztéseken van túl.

BUX

A BUX a két nagy európai index mozgását követi, alig 0,1 százalékot meghaladó veszteséggel. Az árfolyam fő mozgatója az OTP egy 1,5 százalékot meghaladó esésben van, de a kér másik nagy kapitalizációjú cég stabilizálja az index értékét. A Richter 0,7 százalékos, míg a MOL 0,4 százalékos emelkedésben van.