2024 július 25

BUX nyájimmunitás

A koronavírussal kapcsolatban az egyik leggyakrabban használt szó a nyájimmunitás, amely kifejezi, hogy a lakosság már immunis lesz a vírusra. Erre egyelőre sajnos még várni kell, a vakcinától és az átfertőzöttségtől is függ, hogy még mennyit. A magyar tőzsdeindex, a BUX esetében azonban úgy néz ki, hogy már kialakult egyfajta immunitás, méghozzá a negatív hírekkel kapcsolatban. Ez nem ritka folyamat manapság a tőzsdéken, azonban a BÉT-en ilyet ritkán tapasztalhattunk ilyen mértékben. Azért is használtuk a nyájimmunitás kifejezést, mert elmondható, hogy gyakorlatilag minden blue chip papírunkban kialakult ez.

Járványhelyzet

Furcsa módon az egész szárnyalás akkor kezdődött, amikor egyértelműen rosszra fordult a magyar vírusválság, és bejelentették az élet legtöbb területét korlátozó szabályozásokat. Ez azt jelenti, hogy egyértelművé vált, hogy a sokáig kiváró Magyarország sem kerülheti el a második hullámmal járó visszaesést. Mindezek ellenére elindult egy nagyon régen látott rali a magyar tőzsdén, ütemét tekintve talán soha nem látott: a két legfőbb komponens, az OTP és a Mol néhány hét leforgása alatt óriásit szárnyalt, előbbi 28, utóbbi közel 40 %-ot. Természetesen a világban is jellemző volt az értékalapú szektor felülteljesítése, ugyanakkor ez mégis rendkívüli szárnyalás.

Jogállamisági vita

A másik jelentős kérdés az elmúlt napokban a jogállamisági kérdés az EU-ban. A magyar-lengyel páros ugyanis megvétózza a közös költségvetést és helyreállítási alapot annak érdekében, hogy a jogállamiságot érintő passzus se kerüljön elfogadásra. Ez azt jelenti, hogy rövidtávon veszélybe kerültek az Európai Unió járványhelyzet utáni gazdasági helyzetet kezelni kívánó tervei, amik természetesen Magyarországot is érintik. Több milliárd euróról van szó, illetve hosszú távú hatásokról, hiszen 7 éves költségvetésről is szó van. Ennek ellenére a BUX azóta tovább emelkedett, a Mol például november 9. óta nem hagyta el az extrém túlvett zónát, de az OTP sincs messze a lokális csúcsaitól. Ráadásul a napokban a Richter is emelkedésbe kapcsolt, áttörve a 7000 forintos szintet.

Meddig tart még?

A kérdés persze az, hogy meddig képes még a BUX ennyire felülteljesíteni. Érdekes egyébként megfigyelni, hogy például a német tőzsdeindexhez, a DAX-hoz képest is kifejezetten nagymértékű felülteljesítést produkált. Vélhetően továbbra is a vírusválsággal és a vakcinával kapcsolatos hírek uralják majd a piacot, érdekes lesz megfigyelni, hogy mi lesz (ha lesz egyáltalán) az a momentum, ami egy korrekciót képes elindítani a BUX-ban.