2024 február 29

5 gyakori tévhit az offshore kapcsán

Az offshore hallatán sokan asszociálnak adóelkerülésre és egyéb illegális tevékenységekre. De vajon megalapozott az előítélet? Vajon tényleg adócsalók azok a vállalatok, akik a bejegyzés szerinti országban nem végeznek tevékenységet? Korántsem! Cikkünkben bemutatjuk a témában megjelent 5 leggyakoribb tévhitet és ismertetjük az offshore cégalapítás lehetséges előnyeit.

Mit jelent pontosan az offshore?

Mielőtt rátérnénk az offshore cégek kapcsán felmerülő hibás elképzelésekre, fontos meghatározni az alapfogalmakat. Az offshore angol szó jelentése „parton túli”, gazdasági kontextusban pedig olyan vállalatokat jellemeznek a kifejezéssel, amelyek bejegyzés szerinti országban nem folytatnak tevékenységet.

Az egyre népszerűbb üzleti megoldás egyik legfontosabb előnye az adóoptimalizálás. Túl az adóterhek legális redukálásán, az offshore cégalapítás segíthet a nemzetközi piacok hatékonyabb elérésében. Nem véletlen, hogy az internacionális kereskedelem, ingatlanbefektetés, e-kereskedelem és digitális szolgáltatók körében is egyre gyakrabban döntenek e gazdasági megoldás mellett. Most, hogy tisztáztuk a fogalmakat következhetnek a legtöbbet felmerülő tévhitek!

5 gyakori fals információ az offshore kapcsán

Kevés olyan adótani és gazdasági terület van, amely annyi tévhit melegágya lenne, mint az offshore. Összegyűjtöttük azokat a pontatlan és félrevezető állításokat, amelyekkel gyakran találkozni online fórumokban, blogbejegyzésekben és videókban.

Egyenlő az adócsalással

Kérdésen kívül igaz, hogy vannak olyan vállalatok, melyek a megfelelő adóismeretek hiányában véletlenül, vagy a költségredukció érdekében szándékosan adócsalást folytatnak jogi trükközéssel. Kijelenthető tehát, hogy az offshore adócsalás? Egyértelműen nem! Az offshore tevékenység a jogszabályok követése esetén legális adóoptimalizálási módszer, amely segíthet a vállalatok adóterheit jelentős mértékben csökkenteni és ezzel hozzájárulhat a profitabilitás fokozásához, ugyanakkor manapság a legtöbb esetben nem az adóelőny vezérli az offshore cégalapításokat, hanem a vagyonvédelem. Egy adott ország kockázatait lehet könnyíteni oly módon, hogy a kitettségemet egy másik országban alapított cég bevonásával csökkentem.

Illegális tevékenység

Hasonlóan az előző téves állításhoz, gyakran felmerül az offshore cégek esetén a gyanú, mely szerint valamilyen illegális tevékenységből befolyó összeg tisztára mosása érdekében választják a működés ezen formáját. Ez az állítás hamis és számos magas presztízsű, nemzetközileg elismert, a globális gazdaságban is meghatározó szerepet betöltő vállalat rendelkezik offshore anya- vagy leányvállalattal. Ma már az offshore vállalatok a bankszámláit épp olyan szigorú ellenőrzésnek vetik alá, mint bármely más cég esetén, így az anonim számlák időszaka már rég a múlté.

Túl bonyolult és anyagilag nem térül meg

Nem éri meg súlyos összegeket fordítani az offshore vállalat elindítására, adótanácsadásra és az ügyintézéssel járó egyéb költségekre – állítják a témában kevésbé jártas személyek online felületeken. Bár igaz, hogy sok esetben az induló tőkeigény magasabb lehet a kezdetekben felmerülő extra költségek miatt, számos vállalkozás számára rövid időn belül megtérül a befektetés az alacsonyabb adók, bár helyenként magasabb működési költségek miatt. Minden esetben az egyedi üzleti feltételek esetén érdemes döntést hozni.

Minden vállalat számára megfelelő döntés

Bár számos vállalat számára akár versenyelőnyt jelentő lehet a legális adómegtakarítás, azonban az offshore működés nem minden cég esetén jelent bölcs választást. Kizárólag alapos pénzügyi, adótani és stratégiai elemzést követően állapítható meg, hogy az adott cég esetén megfelelő választás az offshore.

Nem igényel adótanácsadót

A nemzetközi adójog rengeteg buktatót rejt magába, így ezen laikusként kiigazodni szinte lehetetlen. Sőt, tapasztalt könyvelők és jogászok számára sem könnyű feladat. Amennyiben egy vállalat az offshore működés mellett dönt, mindenképpen tanácsolt a területre szakosodott adótanácsadót felkeresni.

A Crystal Worldwide adótervezés tanácsadás területen hatalmas tapasztalattal rendelkező, sok éve működő, megbízható vállalat, amelyhez bátran fordulhatsz, ha offshore cégalapítást fontolgatsz. A nemzetközi adójogban jártas szakértői csapat örömmel segíti vállalkozásod sikeres indítását.

Képek forrása: Freepik