Hétfőn az ázsiai Hang Seng index 3.3 százalékos mínuszban zárta a napot, a negatív hangulat eluralkodott a világ többi tőzsdéjén is. A nagy kérdés, merre tovább?

Hétfőn a tőzsdéken globális eladási hullám söpört végig, a Hang Seng index 3.3 százalékos mínuszban zárt. A délelőtt folyamán az európai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományban fordultak, az amerikai határidős tőzsdeindexek is negatív képet festettek. Emellett a kriptovaluták piacán is széleskörű korrekciót láthattunk, újra 43 ezer dollár alatt jegyezték például a bitcoint. Az olaj árára is negatív hatással volt a nemzetközi hangulat, az arany és az ezüst árfolyama viszont emelkedésnek indult.

Az ázsiai piacról származó félelmek fő kiváltója a bukás szélén álló, a világ egyik legnagyobb és legeladósodottabb ingatlanfejlesztője az Evergrande. „Az Evergrande bukása lenne az egyik legnagyobb teszt, amivel Kína pénzügyi rendszerének eddig szembe kellett néznie” mondta Mark Williams a Capital Economics közgazdásza. Amennyiben az Evergrande bedőlne, annak hatását érzékelnénk a globális tőzsdéken is.  Az ingatlanpiaci szereplőket magában foglaló Hang Seng Property index 6.69 százalékos mínuszban zárta a napot, az Evergrande részvényei több mint 17 százalékos mínuszban is jártak a mai kereskedési nap során, végül „csak” 10.24 százalékos mínuszban zárt a papír. Az Evergrande csődje legelőször a bankszektort érintené súlyosan, sokan a Lehman Brothers-höz hasonló eseménysorozatot prognosztizálnak. Az Evergrande részvényei idén 84.64 százalékos mínuszban vannak.

Zuhanórepülésben a papír

Az európai börzéken is eluralkodott a félelem, az angol FTSE 100, a francia CAC 40 és a német DAX index is komolyabb mínuszban fordult hétfőn.

A kriptovaluták piacán is a piros szín dominált hétfőn, átlagosan 6-15 százalékkal csökkent a népszerűbb kriptovaluták árfolyama, a bitcoin például közel 10 százalékos esést követően 43 ezer dollár alatt is járt.

Az amerikai tőzsdéken azonban már az elmúlt időszakban se ment úgy a szekér, mint például tavasszal. Pénteken az S&P 500 sorozatban a második veszteséges hetét zárta, ugyanezen a napon az index június 18 óta először zárt a fontos kulcsszintnek nyilvánított 50 napos mozgóátlaga alatt, amely azt jelentheti, hogy rövid távon inkább a medve dominanciájára lehet számítani. Az elmúlt időszakban azonban többször is láthattunk példát az S&P 500 esetében az 50 napos mozgóátlag visszatesztelésére, majd az azt követő napokban újbóli felpattanást.

Az S&P 500 pénteken 0.91 százalékos esést követően 4 432.99 ponton zárta a napot, június 18 óta először az index 50 napos mozgóátlaga alatt (4 436.67). A hétfői pre-marketben a határidős amerikai tőzsdeindexek még tovább estek. A Dow Jones index már szeptember 8-án 50 napos mozgóátlaga alá került, míg a Nasdaq Composite Indexet egyelőre 50 napos mozgóátlaga fölött jegyzik.

Az S&P 500 többször is emelkedni tudott az 50 napos mozgóátlag visszatesztelését követően.
A Dow Jones indexet már hosszabb ideje az 50 napos mozgóátlaga alatt jegyzik.
A Nasdaq Composite Index egyelőre stabilan 50 napos mozgóátlaga fölött.

Elemzők általános véleménye szerint az 50 napos mozgóátlag a rövid és középtávon uralkodó trend egyik fő iránymutatója, a támaszként funkcionáló 50 napos mozgóátlag letörése további gyengélkedést indikálhat.

A múltbéli adatok alapján szeptember egyébként is gyenge hónapnak számít az amerikai tőzsdéken. 1928 óta az S&P 500 átlagos hozama szeptemberben -0.99 százalékos csökkenés, historikus adatok alapján az S&P 500 index átlagosan szeptemberben teljesít a leggyengébben, ezt követően pedig májusban.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy az amerikai tőzsde jelenleg túlárazott és már szükségszerű lenne egy korrekció. Mások 40-50 százalékos visszaesését várnak, ami általánosságban a legtöbb elemző szerint kevésbé valószínű, ellenben egy 5-10-15 százalékos visszahúzódás időszerű lehet. A hét kulcskérdése lesz, hogy az S&P 500 index visszatud-e kapaszkodni 50 napos mozgóátlaga fölé.

Az elemzők nagy része viszont azon az állásponton van, hogy a korrekció kapcsán nem a „lesz-e?” a kérdés, hanem a „mikor?”. Amit a grafikon is láthatunk, hogy az az amerikai tőzsde a 2020. március 23-ai mélypontja óta megduplázódott, anélkül, hogy 10 százalékot meghaladó korrekció történt volna. Lisa Shalett a Morgan Stanley befektetési igazgatója 10-15 százalékos visszahúzódást prognosztizál idénre, de emellett úgy látja, hogy ez a hosszú távú emelkedő trendet nem befolyásolja.

Az S&P 500 a szeptember 2-án felállított, 4 545.85 pontos mindenkori csúcsáról már több mint 4 százalékot esett. Azonban azt se felejtsük el, hogy az évet az S&P 500 index 3700 ponton nyitotta. Az elkövetkező néhány hétben a shortra játszó kereskedők számításai is bejöhetnek, míg a hosszú távra fókuszáló befektetőknek az esetleges kisebb-nagyobb mértékű visszahúzódások potenciálisan új vásárlási pontokat jelenthetnek. A hét kulcskérdése lesz, hogy az S&P 500 index visszatud-e kapaszkodni 50 napos mozgóátlaga fölé. Amennyiben igen, akkor lehetőségünk lesz arra, hogy az emelkedés tovább folytatódjon, ellenkező eseteben további csökkenések is elképzelhetőek.

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!