Kína ingatlanóriása újabb vészjósló közleményt adott ki

Az ázsiai magas hozamra és a nehéz helyzetű kötvényekre összpontosító befektetők köröznek a vállalatóriás körül, miközben az friss tőkét keres. A vállalatcsoport ismét arra figyelmeztetett, hogy az óriási adósságainak teljesítése kilátástalan. A vállalat székhelye előtt biztonsági személyzet állt fel, mivel az emberek ott gyűltek össze, hogy követeljék a hitelek és pénzügyi termékek visszafizetését. Sajnos tovább szenved a feladatai teljesítésében az Evergrande, hiszen nem tudja csökkentetni kiadásait, illetve nem talál senkit sem, aki megvásárolná vagyonának egy részét. A kínai óriás már múlt héten figyelmeztetett készpénzválságára, hiszen 300 milliárd dollárnyi tartozása van, és olyan rossz állapotokban van a cég, hogy nem tudnak a legkevésbé sem kilábalni ebből a helyzetből. Ez azonban megrendítheti a bankrendszereket és az egész gazdaságot. Utolsó kétségbeesett lépése a vállalatnak, hogy felfüggesztette a munkálatokat egyes projekteken ezzel is pénzt megtakarítva, ez azonban nagyban befolyásolja az ingatlanpiacot. A hongkongi részvények nehéz napon vannak túl, legtöbbjük pirosban zárta a mai napot is. A Hang Seng Index 1,2 százalékot esett, ezzel 250502,23-as értéken zárt kedden. A Hang Seng Tech Index 1,4 százalékot esett, követve a hétfői 2,3 százalékos csökkenést. A Shanghai Composite Index szintén negatívba fordult, 1,4 százalékkal csökkent. Kedden kijelentették, hogy nem találtak vevőt, aki megvásárolná részesedésének egy részét az elektromos jármű és ingatlanszolgáltatói vállalkozásában. A Evergrande részvények szerdán további 5,4 százalékot estek, miután kijelentette, hogy még a jövő héten sem fogja kifizetni a kölcsönök kamatát. A folyamatos csökkenéssorozat utolsó esése a részvényeket 2,81 hongkongi dollárra csökkentette, a januári 17,20-as értékről.

Padlót fogott az Evergrande

Mit lehet tenni a hatás csökkentése érdekében?

A cég bejelentette, hogy pénzügyi tanácsadókat kért fel a csoport likviditásának értékelésre, és az összes lehetséges megoldás mielőbbi feltárására. Ez a közzététel a közvélemény megnyugtatására irányult. Hétfőn a vállalat még a példátlan nehézségekkel szemben is eltökélt volt, hogy sikerül megoldást találniuk. Kedden azonban beismerték, hogy nagyon rossz a helyzet, vevők szűkében vannak, és bizonytalanok, hogy egyáltalán sikerülhet-e a terv a vállalat megmentésére. Az Evergrande részvényei majdnem 12 százalékot estek kedden, ezzel elérve a legalacsonyabb szintjét 2014 december óta. A részvény 80 százalékát veszítette el eredeti értékének ebben az évben. Kedden a vállalat további rossz hírt közölt, miszerint a Hong Kongban található irodaházát nem sikerült tervezett időn belül eladni. Ezt a hatalmas épületet 2015-ben vette körülbelül 1,6 milliárd dollárért. Az Evergrande problémáit kihangsúlyozta, hogy vasárnap és hétfőn is emberek százai gyűltek össze tüntetni a cég irodái előtt. Az elemzők szerint a kínai kormánynak előbb vagy utóbb be kell majd avatkoznia, hogy az esetleges bukás hatását csökkentse. A hatóság figyelemmel tartja az eseményeket, és próbál nyugalmat sugározni ebben a nehéz helyzetben. Szerdán Fu Linghui, a kínai statisztikai hivatal szóvivője elmondta, hogy van pár cég, amelynek nehézségei vannak az ingatlanpiacon. Nem említve konkrétan az Evergrandet, azonban hozzátette, hogy a kínai ingatlanpiac stabil maradt idén. Ennek ellenére figyelembe kell venni a közelmúlt eseményeinek az egész iparágra gyakorolt hatását.

Képes lesz Kína megbirkózni a következményekkel?

„Az Evergrande bukása lenne az egyik legnagyobb teszt, amivel Kína pénzügyi rendszerének eddig szembe kellett nézni,” mondta Mark Williams a Capital Economics közgazdásza. Szintén hozzátette, hogy szerinte az ország központi bankja nem fogja hagyni, hogy a bukás hatása megrázza az egész országot. Úgy véli, hogy közbe fog lépni likviditási támogatással. Némi pozitív kilátásra ad okot, hogy a pénzügyi szerkezetátalakítási szakember, Houlihan Lokey és az Admiralty Harbour Capital a cég tanácsadójaként szolgál. Egyéb aggodalmak közé tartozik a bankok kitettsége a helyzetnek, mivel a hatóságok minél jobban húzzák a beavatkozást. Ezt azért teszik, mert eleget akarnak tenni terveiknek, miszerint büntetni fogják azokat az órásvállalatokat, amelyek felelőtlenül működnek, túl sok kockázatot vállalnak. A legközvetlenebb aggodalmat az ingatlanpiac hirtelen összeesése okozza, amely nem egy 2008-as Lehman-féle pénzügyi válság lenne. A hirtelen összeomlás tönkreverheti az árakat, ezzel megbénítva a kínai gazdaság negyedét lefedő szektort.