A BioNTech az előzetesen vártnál gyengébb második negyedéves eredményekről számolt be hétfőn, közel 8 százalékos mínuszban zárt a részvény.

A BioNTech részvényei negatív tartományba buktak hétfőn, miután a német biotech cég az előzetesen vártál alacsonyabb második negyedéves árbevételről és nyereségről számolt be.

A BioNTech volt az a vállalat, aki a Pfizerrel együtt kifejlesztette az első olyan koronavírus elleni védőoltást, amelyet az amerikai hatóságok elfogadtak. A pandémiás időszakban a Pfizer-BioNTech vakcina volt a legnépszerűbb választás a világ számos országában.

A biotech vállalat árbevétele 3.2 milliárd eurón alakult a második negyedévben, ami jócskán elmarad az elemzők által előzetesen becsült 3.89 milliárd dolláros árbevételtől. Az egy részvényre jutó nyereség szempontjából is az előzetesen vártnál gyengébb eredményekről számolt be a BioNTech. A társaság részvényenkénti 6.45 eurós nyereséget közölt, míg a FactSet adatai szerint a Wall Street-i elemzők előzetesen részvényenkénti 7.08 eurós nyereséggel kalkuláltak.

Esésbe kapcsolt az árfolyam – nem újkeletű a gyengélkedés

A befektetők értelemszerűen nem örültek az előzetesen vártnál gyengébb eredményeknek, a NASDAQ-on jegyzett BioNTech részvényei 7.54 százalékos esést követően 169.3 dolláron zárták a hét első kereskedési napját. A vállalat részvényeinek értéke 34.33 százalékkal csökkent 2022-ben, az elmúlt 1 év alatt pedig 56.48 százalékot esett a BioNTech részvények árfolyama.

Az év egészére vonatkozóan a BioNTech megerősítette korábbi iránymutatását, 13-17 milliárd eurós árbevételt prognosztizálnak. Jens Holstein CFO szerint az év második felében újra meg fog nőni az igény a különböző Covid-19 variánsok ellen kifejlesztett vakcinák iránt. A BioNTech szerint az omikron variánsok ellen kifejlesztett oltások várhatóan már októberben elérhetőek lesznek. Egyes becslések szerint az emlékeztető oltások piaca több mint 7 milliárd dollár értékűre is duzzadhat az elkövetkező évek során az Amerikai Egyesült Államokban. Az elkövetkező évek során valószínűleg továbbra is szükség lesz az újabb koronavírus vakcinák fejlesztésére, értékesítésére.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com