Hétfőn új erőre kaptak a Wall Street-i shortolók ellen összefogó kisbefektetők által kedvelt részvények, így a tőzsdefelügylet szükségesnek érezte bejelenteni hétfőn, hogy fokozott figyelemmel kíséri az érintett részvények mozgását.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission, SEC) hétfőn közölte, hogy a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelnek az extrém volatilitással rendelkező, úgy nevezett mém részvények árfolyam mozgásaira. Bármilyen jellegű manipuláció vagy szabályszegés észlelése esetén közbe fognak avatkozni -ígérik, ezzel is védve a lakossági befektetőket.

„A Tőzsdefelügylet munkatársai továbbra is figyelemmel kísérik a piacot és különösen nagy figyelmet fordítanak a kifejezetten volatilis értékpapírokra. A felügylet feladatkörébe tartozik az is, hogy megállapítsa, hogy fennálltak-e esetleges zavarok a piacon, történt-e manipulatív vagy bennfentes kereskedés, illetve bármilyen egyéb szabályszegés. Fellépünk a lakossági befektetők védelmének érdekében, amennyiben törvénysértést tapasztalunk.” -nyilatkozta a Tőzsdefelügyelet szóvivője hétfő délután.

Hétfőn új erőre kaptak a Wall Street ellen összefogó kisbefektetők által kedvelt részvények, az AMC 14.5 százalékot rallyzott hétfőn, ezzel idén már közel 2500 százalékkal emelkedett a papír. Az utóbbi időszakban kevesebb figyelmet kapott GameStop részvényei is felpattantak hétfőn. A GameStop árfolyama idén 1385 százalékkal kúszott fentebb. A BlackBerry és a Naked Brand Group is közel 15-15 százalékos emelkedést mutatott fel hétfőn. A másik közkedvelt kisbefektetői piac, a kriptovaluták világa hullámzóan teljesít mostanság. Összehasonlításképpen a Dow Jones Ipari Átlag 13.14 százalékot erősödött idén, az S&P 500 12.52 százalékot emelkedett, a Nasdaq Composite Index értéke pedig 7.71 százalékkal nőtt 2021-ben.

A Reddit őrület hatása az egyes részvényekre: AMC, GME, BB majd az S&P 500 idei teljesítménye.

A kisbefektetők még az év elején kezdtek el alapkezelők által nagymértékben shortolt cégeket vásárolni. A Redditen és a különböző közösségi platformokon (a legnépszerűbb a WallStreetBets nevű Reddit fórum) egyre többen fogtak össze és vásároltak a mémmé váló cégek részvényeiből egyidejűleg, ezáltal jelentős mértékben felverték az árfolyamokat, míg a nagy shortolók egyre tetemesebb veszteségeket szenvednek el. A Bloomberg becslése szerint az óriási short pozíciókat felvevő hedge fundok idén már több mint 10 milliárd dollárt veszítettek el.

A felügylet szerint ezek a papírok érzelmi hatások miatt emelkednek és az árfolyam nem feltétlenül van összhangban a cégek fundamentumaival.

További szabályozások jöhetnek.

Gary Gensler az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének elnöke hétfőn elmondta, hogy a Tőzsdefelügylet a tervek szerint a közösségi médiaplatformokon is ellenőrizni és szankcionálni fogja a piacmanipulációra és a bennfentes kereskedelemre irányuló törekvéseket. A Tőzsdefelügyeletnek új stratégiával kell előállni a közösségi médiaplatformokon folyó piacmanipuláció ellen.

A SEC körülbelül 20 éve fogadta el a 10b5-1 nevű rendeletet, amely a vállalatok bennfentesei számára lehetővé teszi, hogy a saját vállalatuk értékpapírjaival kereskedjenek, amennyiben a tranzakciókat olyan harmadik fél végzi, akinek nem áll birtokában fontos, egyébként nem publikus, bennfentes információ. Gensler szerint a szabályozás óriási rést jelent a bennfentes kereskedelem rendszerében és ezen is változtatni kellene.

Gensler azt is elmondta, hogy a SPAC-ok (Special-purpose acquisition company) száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedtek és a SEC szerint a speciális célú akvizíciós vállalatok a lakossági befektetők számára magas kockázati besorolásúak, ezért további szabályozásra szorulnának. A SPAC lényegében egy „üres vállalat”, melynek a célja az, hogy a tőzsdére lépést követően tőkét gyűjtsön majd magáncégeket felvásárlással vagy összeolvadással a tőzsdére vigyen.

„Az új technológiák és a pénzügyi módszerek folyamatosan fejlődnek, változnak a Tőzsdefelügyeletnek ébernek kell lennie, hogy lépést tudjon tartani a változó trendekkel.” Gensler sok, további szabályozásra szoruló területet megemlített, azt azonban nem tudta egyelőre megbecsülni, hogy a SEC mikor fog ténylegesen új szabályokat benyújtani.

Gary Gensler az Obama-kormány ideje alatt az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) elnöke volt és idén áprilisban vette át az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeletének az irányítását.