Nem áll jól a forint a fontos döntés előtt nem sokkal.

Nem voltak jó napjai a magyar fizetőeszköznek, pedig meglehetősen szép erősödéssel kezdte a hetet hétfőn a forint. A 400 alatti szintekről gyorsan jócskán 400 fölé szökött az EUR/HUF kurzus, a dollárral szemben pedig megérkezett az új mélypont is – úgy tűnik, hogy a piaci szereplőknek hamar elmúlt az optimizmusa a hazai pénznem kapcsán. Néhány nap múlva azonban jön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ülése, ahol egy időre el is dőlhet a forint befektetői megítélése.

Minden összejött

A forint gyengülése mögött számtalan tényező húzódik meg. Nem tett jót a Fed kamatdöntő ülése óta különösen elromló nemzetközi befektetői hangulat, valamint a dollár szárnyalása sem – utóbbi devizával szemben történelmi mélypontra is esett a hazai pénznem. A forint emellett értelemszerűen eséssel reagált Vlagyimir Putyin szerda reggeli beszédére is, amely részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban -a háború eszkalációja a földrajzi közelség miatt is sújtja a forintot.

Nagyobb lehet a hiány, és jöhet a recesszió Magyarországon

De nemcsak külső tényezők okozták a magyar fizetőeszköz vesszőfutását. Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász Vándorgyűlésen közölt prezentációja több új elemet is tartalmazott. A kormány 2022 vége és 2023 vége között gazdasági visszaesést vár, tartósan magas, 20 % fölé szökő inflációt jeleznek előre, a költségvetési hiány a gázbeszerzés miatt pedig 6,1 %-ra kúszhat fel. Mindezek az országspecifikus tényezők romlását jelenthetik a piaci szereplők számára, ami a forintba vetett bizalmat is csökkentheti.

Jön a kamatdöntés

A fenti tényezők továbbra is nyomás alatt tarthatják a forint árfolyamát, kedden azonban fontos napja lesz a hazai fizetőeszköznek. Kamatdöntő ülést tart ugyanis az MNB – szinte biztos, hogy folytatódik a monetáris szigorítás, a kérdés inkább az, hogy mekkora lesz a kamatemelés, illetve, hogy újra bevezet-e új eszközöket a jegybank az infláció ellen küzdve. A konkrét döntés mellett nagy hangsúlyt kaphat a jegybank vezetésének kommunikációja is, akár az inflációról, a monetáris politika további irányairól, és természetesen a pénzpiacokkal, forintárfolyammal kapcsolatos kommentekre is érzékenyen reagálhat majd a piac.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/09/varga-mihaly-nehez-evtized-elott-allunk