Azért nem lett még túl erős a forint.

Tegnap délelőtt még új mélypontra esett a forint a főbb devizákkal szemben, az EUR/HUF kurzus egészen 426 közelébe emelkedett. A magyar fizetőeszköz rendkívül gyenge teljesítménye mögött számos tényező meghúzódott, arról, hogy mi kellhet a további zuhanás elkerüléséhez, itt írtunk. Úgy tűnik, hogy ezek közül néhány szempont részben teljesült is, ennek köszönhetően pedig szárnyalásba kezdett a forint – persze még távolról sem beszélhetünk tartós fordulatról.

Helyrejött néhány dolog

A forint elmúlt időszakban látott hanyatlása számos belső és külső okra volt visszavezethető. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) leállt a kamatemelésekkel a múlt heti bejelentés szerint, a gázárak nagyon magas szinten állnak, nincs még biztos megegyezés az uniós forrásokról, romlik az ország külkereskedelmi mérlege. Az orosz-ukrán háború kapcsán a nukleáris fegyverek esetleges használata kelt riadalmat, emellett pedig a Fed kitartó monetáris szigorítása miatt sokat erősödött a dollár és estek a piacok – ezek mind nehézzé teszek a forint helyzetét.

Jó hírek jöttek a gázárak kapcsán (www.shutterstock.com)

Nem mondhatjuk, hogy ezek jelentős része semmissé lett, de a tegnapi nap mégis szerencsésnek mondható. Bejelentették, hogy halasztott fizetést kapunk Oroszországtól a gázár egy bizonyos szint feletti részére vonatkozóan, csak egy, két, illetve 3 év múlva kell a többletárat kifizetnie Magyarországnak. Mindez csökkenti a devizakiáramlást, ezzel erősítve a forintot. Közben a nemzetközi piaci légkör is nagyot javult, a dollár esésnek indult a csalódást keltő ISM beszerzési menedzser index miatt. Ráadásul a gázárak tovább folytatták a lassú csökkenést, ami szintén jó hír az energiaszámlánk szempontjából.

Messze még a tartós fordulat

Egyértelműen kijelenthető, hogy a forint tegnap délután óta rövid idő alatt erősödött nagyon sokat. Ahhoz sem fér ugyanakkor kétség, hogy volt is honnan; a mostani erősödés egyelőre arra elég, hogy a júliusi mélypontok közelébe, némileg az alá csökkenjen az euróárfolyam. Az óriási esés után természetes is egy nagyobb korrekció, meglehetősen túladottá vált már a hazai pénznem. Jelentősebb fordulatról akkor beszélhetnénk, ha az EUR/HUF kurzus a korábban is sokszor fontos szintet jelentő 410-es érték alá süllyedne, ekkor lehetőség nyílna további felértékelődésre. További gyengülés esetén a 420-as kerek szint némi ellenállás lehet, de a turbulens piaci hangulatban látható, hogy kevés dolog állja útját adott esetben a forint gyengülésének.

https://mfor.hu/cikkek/makro/halasztva-fizet-a-gazpromnak-az-mvm.html