Nagyot esett a forint, de nem feltétlen dőlt még el a további irány.

Aligha gondolta valaki akár egy évvel ezelőtt, hogy mostanra természetessé válik a 420 feletti euróárfolyam. Hosszú volt az út idáig, külső és belső tényezők egész sora kellett ahhoz, hogy újra történelmi mélypontra essen a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A legfontosabb viszont most az, hogy mikor lélegezhet fel végre a forint.

Nehéz a helyzet – de nem reménytelen

A forint gyengülése nem meglepő a mostani gazdasági, piaci viszonyok mellett. Sérülékeny devizaként a hazai pénznem nem a befektetők kedvence akkor, amikor globális recessziós félelmek járják át a piacokat, amikor a szomszédunkban egy Európában második világháború óta nem látott háború zajlik, amikor akkora az inflációs nyomás, hogy nemhogy a forint, de az euró is sosem látott mélységekbe esik a dollárral szemben. Az energiaválság pedig nemcsak a tőzsdei hangulatot löki mélyebbre, hanem közvetlenül is hat a forintra az ország magas, devizában fizetendő energiaszámlája miatt.

Nem pozitív az országspecifikus piaci megítélés, ez sem segít a forinton

Ehhez jön még számos belső tényező, mint az itthon kiemelkedően magas infláció, az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette a kamatemelési ciklus végét, vagy éppen a tény, hogy még mindig nincs megegyezés az országnak járó uniós források kapcsán. Ráadásul már a kormány is gazdasági visszaesést vár az előttünk következő időszakra, és a folyó fizetési mérleg romló egyenlege is a forint ellen hathat. Úgy érezhetjük tehát, hogy tökéletes viharban van a forint, és ami elromolhatott, az el is romlott – az árfolyamon pontosan ez a benyomás látszik, ennek ellenére nem szabad biztosra vennünk, hogy innen már örökké gyengülni fog a forint.

Lehet kiút

Van ugyanis néhány tényező, amibe kapaszkodhat még a magyar fizetőeszköz. Bár a jegybank leállt a kamatemelésekkel, a régióban magasan a forint kínálja a legmagasabb kamatszintet, ami egy kevésbé turbulens piaci légkörben azért hatalmas előny tud lenni. Másrészt a halasztott gázfizetés, a gázárak csökkenő tendenciája, valamint az Európai Bizottsággal való tárgyalások körüli optimizmus miatt van rá esély, hogy a beáramló és kiáramló deviza arányában pozitív változás jön a következő időszakban. Ha ezekhez párosulna egy javuló piaci hangulat és a háborús feszültség enyhülése, akkor komoly erősödésre is van esély. Az előttünk álló hetek, hónapok eldönthetik tehát a forint sorsát, de nagyon nyitott kérdés a fentiek függvényében a további irány.