Stabilan növekedik a Li Auto, a Nio és az XPeng is.

Az elmúlt időszakban újra felerősödött az EV részvények iránti mánia, a szektor térhódítása elkerülhetetlennek látszik, minden jel arra mutat, hogy változás előtt áll az autóipar. Globálisan is egyre népszerűvé válnak az elektromos vagy hibrid hajtással szerelt járművek és jelenleg úgy fest, hogy ez a tendencia folytatódhat a jövőben.

Azonban a korábbi  EV mániával ellentétben most főleg nem a kínai EV gyártókra figyeltek fel a befektetők. Látványos rallyt láthattunk például a Lucid vagy a Rivian árfolyamában. A kisebb mértékű hype ellenére is szépen növekedik a kínai EV gyártó trió, a Li Auto, a Nio és az XPeng hármas.

Elemzői becslések alapján a három kínai EV gyártó eladási számai 2021-ben átlagosan durván 160 százalékkal nőnek, míg az elemzők 2022-re 75 százalékos átlagos növekedést várnak. A részvények árfolyamára katalizátorként funkcionálhat az erős harmadik negyedéves jelentési időszak.

A Nio november 9-én vegyes harmadik negyedéves eredményekről számolt be. A Nio árbevétele a vártnál jobban alakult, éves szinten 116.6 százalékkal nőtt meg, azonban az EV gyártó az előzetesen becsültnél közel kétszer nagyobb, részvényenkénti 0.28 dollár veszteségről számolt be. A Nio modellek iránt továbbra is nagy a kereslet, a társaság a vártnál magasabb szállítási számokról számolt be, a harmadik negyedév során összesen 24 439 Nio modell talált gazdára. A negyedik negyedévre vonatkozóan a globális chiphiány ellenére is 23 500- 25 500 darab szállítást becsülnek. A Nio legújabb modelléről, az ET5-ről december közepére ígérték az olyan további részletek nyilvánosságra hozatalát, mint például a hivatalos listaár. Az előzetes tervek szerint az ET5 a Tesla Model 3 kategóriájában indulna az EV versenyben.

Az XPeng múlt kedden számolt be az előzetesen vártnál jobb harmadik negyedéves eredményekről.  A harmadik negyedévben az XPeng 887.7 millió dolláros árbevételről számolt be, amely 187.4 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos periódusához képest. Az EV gyártó 247.5 millió dolláros, részvényenkénti 15 cent veszteségről számolt be. A Wall Street-i elemzők előzetesen 789 millió dolláros árbevétellel és részvényenként 18 cent nyereséggel kalkuláltak. He Xiaopeng vezérigazgató elmondta, hogy az XPeng a harmadik negyedévben rekordmagas szállítási számokat ért el, éves szinten 199.2 százalékos a növekedés, az XPeng összesen 25 666 darab autót szállított le. A negyedik negyedév egészére vonatkozóan 34 500-36 500 darab szállítást becsülnek, az XPeng októberben 10 100 darab autót szállított le, tehát ez novemberre és decemberre vonatkozóan is még durván 12-12 ezer darab szállítást jelentene. Amennyiben az XPeng több mint 12 ezer EV-t tudna leszállítani egy hónap alatt, az új havi rekordot jelentene az EV startup számára. Az egyre növekvő szállítási számok azt sugallják, hogy a globális chiphiányt jól kezelte a társaság.

A Li Auto ma, november 29-én hozza nyilvánosságra harmadik negyedéves számait, nem lenne meglepő, ha a Li is a vártnál jobban teljesített volna. Az elemzők előzetesen 1.13 milliárd dolláros árbevétellel kalkulálnak, ami 370 millió dollárral több, mint a 2020 azonos periódusában elért.

Részvénypiaci tekintetben vegyesen teljesítenek a részvények:

A Li Auto részvényei az elmúlt 6 hónap során több mint 40 százalékkal erősödtek, idén azonban csak 12.38 százalékos pluszban van a papír.

A Nio idén közel 18 százalékos pluszban van, az elmúlt fél év alatt durván 6 százalékkal nőtt a Nio részvények értéke.

A trióból az XPeng teljesít a legjobban tőkepiaci szempontból, az elmúlt 6 hónap során több mint 60 százalékot rallyzott az XPeng, ezzel idén közel 20 százalékos pluszban van a papír.

Az elemzők becslései szerint a trió 2022-2024-től lesz profitábilis. A három EV gyártó szépen, stabilan növekszik, a kilátásaik is jobbak a jövőre vonatkozóan, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: Barron’s

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!