A kínai EV gyártó kedden az előzetesen vártnál jobb harmadik negyedéves eredményekről számolt be.

A kínai elektromos autógyártó XPeng részvényei több mint 8 százalékos pluszban zárták a tegnapi kereskedési napot, miután a vállalat a vártnál erősebb harmadik negyedéves eredményekről számolt be. Az XPeng eladási számai és árbevétele is jobban alakult, mint ahogyan azt az elemzők előzetesen becsülték.

Az XPeng kedden több mint 13 százalékos pluszban is járt a kereskedési korai szakaszában, végül a napot 8.25 százalékos emelkedést követően 51.30 dolláron zárta. Az elmúlt 1 hónap során közel 20 százalékkal erősödött a kínai EV gyártó árfolyama. Az XPeng eladásai szépen növekednek, valamint a Rivian sikeres IPO-ját követően újra felerősödött az EV részvények iránti mánia.

Amennyiben tartósan 50 dollár fölött tud maradni a papír és az EV mánia tovább fokozódik megkísérelhet újra 60 dollár fölé kerülni az XPeng.

A harmadik negyedévben az XPeng 887.7 millió dolláros árbevételről számolt be, amely 187.4 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos periódusához képest. Az EV gyártó 247.5 millió dolláros, részvényenkénti 15 cent veszteségről számolt be. A Wall Street-i elemzők előzetesen 789 millió dolláros árbevétellel és részvényenként 18 cent nyereséggel kalkuláltak.

He Xiaopeng vezérigazgató elmondta, hogy az XPeng a harmadik negyedévben rekordmagas szállítási számokat ért el, éves szinten 199.2 százalékos a növekedés. Az XPeng 25 666 autót szállított le, a Li Auto körülbelül 25 000 darabot, míg a Nio durván 24 000 példányt. Ezzel szállítási számok tekintetében a harmadik negyedévben a kínai EV startupok közül az XPeng teljesített a legjobban.

A negyedik negyedév egészére vonatkozóan 34 500-36 500 darab szállítást becsülnek, az XPeng októberben 10 100 darab autót szállított le, tehát ez novemberre és decemberre vonatkozóan is még durván 12-12 ezer darab szállítást jelentene. Amennyiben az XPeng több mint 12 ezer EV-t tudna leszállítani egy hónap alatt, az új havi rekordot jelentene az EV startup számára. Az egyre növekvő szállítási számok azt sugallják, hogy a globális chiphiányt jól kezelte a társaság.

XPeng P7

Forrás: Barron’s

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!