11 feletti szintekről fordult le tegnap az OTP árfolyama.

Összességében kiválóan alakultak az elmúlt hetek az OTP részvényesei számára. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama ugyanis sokadik próbálkozásra áttörte a 10000 forintos szintet, és innen további lendületes emelkedés következett. Az uniós pénzekkel kapcsolatos aggodalom azonban megtörte a lendületet – kérdés, hogy ebben a környezetben is tud-e folytatódni a bankpapír szárnyalása.

Nagy menetelés után

Az OTP árfolyamát több tényező is segíthette az elmúlt időszakban. Nagyot javult az országspecifikus befektetői megítélés – a GDP adat jobb lett a vártnál, és bár az inflációs nyomás továbbra is nagyon komoly, a gázárak csökkenése javította az ország folyó fizetési mérlegét. Ráadásul a forint is távol került október közepén látott mélypontjaitól,. Mindezeknek köszönhetően némileg visszatérhetett a magyar tőzsdére a befektetői bizalom. Ehhez persze hozzájárultak az OTP egyedi tényezői is, mint a korábban aláírt üzbég bankvásárlásról szóló hírek, vagy a kiváló harmadik negyedéves gyorsjelentés.

Felfelé húzza a magyar tőzsdét is az OTP menetelése

Segített a javuló nemzetközi befektetői hangulat is. Az irányadó részvényindexeken csökkenni látszik a nyomás, és bár a kockázati tényezők (recesszió, orosz-ukrán háború, inflációs nyomás) továbbra is adottak, a befektetőknek kezd visszatérni a kockázatvállalási hajlandósága. Az OTP-re mindez kiemelten hathat, legtöbbször ugyanis a legnagyobb kapitalizációjú cégek érzékelik meg a régióban a nemzetközi piaci légkör változásait.

Közbejött a rossz hír

Tegnap 11000 fölé is emelkedett a bankrészvény árfolyama, azonban ezt a mozgást már éles lefordulás követte. Valószínűleg a technikai korrekciónak is szerepe lehetett, azonban a megtorpanást az uniós pénzekről jövő hír okozta alapvetően; úgy tűnik, az Európai Bizottság 7,5 milliárd euró befagyasztására tesz javaslatot Magyarország esetében. A továbbiakban így az uniós pénzek tényleges sorsa is meghatározhatja az OTP árfolyamát, a vállalatspecifikus, például a bankszektort is érintő kormányzati intézkedések mellett. Érdemes figyelnünk a fentiek értelmében ugyanakkor a forint árfolyamát és a nemzetközi hangulat alakulását – ezeken is múlhat, hogy tényleg lesz-e 20 ezer forint az OTP árfolyama, ahogyan azt Csányi Sándor elnök-vezérigazgató jósolta nyáron.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!