2024 július 13

Vasárnapi tükör október 2. Lefelé csúszott a piac

A részvénypiac heti forgalma 47,5 milliárd forint volt az előző heti 47,9 milliárd forint után, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek. Az MTI-nek küldött összefoglalójában az Equilor Befektetési Zrt. kiemelte, hogy pirosban zárta ezt a hetet is a BUX index, bár a pénteki kereskedésben jelentős pozitív korrekció volt. A hét gazdasági eseményei közül – egyebek mellett – kitértek arra, hogy véget ért a hazai kamatemelési ciklus. A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésen a vártnál nagyobb, 125 bázispontos szigorítást hajtott végre, majd a közleményben jelezték, hogy ezzel véget is ért a kamatemelési ciklus, 13 százalékos alapkamat mellett. A következő időszakban a likviditás szűkítésével folytatódik majd a monetáris szigorítás az MNB közlése szerint. Hétfőn 0,33 százalékos csökkenésével alulteljesített a BUX-index a nemzetközi piacokhoz képest.

A vezető részvények közül a Mol kereskedésében volt nagy fordulat, ugyanis míg délelőtt több mint 2 százalékos mínuszban volt a cég árfolyama, a nap végén a papír 0,75 százalékos pluszban zárt. Kedden pozitív korrekció zajlott nap közben a BÉT-en, azonban a zárásra a vezető részvények többsége gyengült. Szerdán a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban csökkent a budapesti tőzsde, a régióban egyre súlyosbodó energiaválság tovább erősítette a recesszióval kapcsolatos befektetői aggodalmakat, a blue chip részvények között a Richter vezette az esést. Csütörtökön is kedvezőtlen volt a befektetői hangulat, a nyugati tőzsdék gyengélkedtek, a cseh és a lengyel részvénypiac pedig a BÉT-nél is jóval nagyobb visszaeséssel zárt. Pénteken erős „felpattanás” volt a magyar tőzsdén, és Európában is fordulatot vett a befektetői hangulat – ismertette a táviati iroda.

A héten a Mol árfolyama 0,17 százalékkal csökkent 9,3 milliárd forintos forgalomban, a papír 2406 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

Az OTP árfolyama 5,04 százalékkal esett, a részvény 7908 forinton zárt pénteken, heti forgalma 24,57 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama nem változott a héten, pénteken 7400 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 11,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom jegyzése 1,5 százalékkal csökkent a héten, pénteken 295,50 forinton zárt a részvény, a papír a héten 586,7 millió forint forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3586,57 ponton zárt a héten, ami 98,19 ponttal, 2,66 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.