2024 február 21

Vasárnapi Tükör – December 10. – Felemás hét a tőzsdén

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 669,83 ponton zárt pénteken, 658,84 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 36,65 milliárd forint volt. Az előző heti 66,37 milliárd után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott heti összefoglalójában kiemelte: pénteken új történelmi rekordon zárt a BUX. A kommentárban a vezető részvényekkel kapcsolatban felidézték, hogy kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Richter és a Mithra gyógyszergyártó estetrolt tartalmazó készítmények forgalmazásáról Kínában. A licencszerződés az estetrol alapú kombinált fogamzásgátlóra (Estelle) és a kizárólag estetrol alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó (Donesta) termékek Kínában történő forgalmazásáról szól. A két termékre a Richter kizárólagos forgalmazási jogot szerez Kínában.

A kínai forgalombahozatali engedély megszerzéséhez szükséges klinikai vizsgálatokat a Richter fogja elvégezni és finanszírozni. A Mol Waberer’s részvénycsomagot vásárol. A bejelentés szerint megállapodást írt alá a Mol az Indotek Grouppal a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról. A tranzakció engedélyekre vár. Az együttműködés mobilitási, fenntarthatósági és energiahatékonysági projektekre is ki fog terjedni. Illetve kiemelt figyelmet kap az alternatív üzemanyagok fejlesztése és a speciális töltőhálózat bővítése is – ismertette a távirati iroda.

Árfolyamok

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 5,46 százalékkal a Magyar Telekom árfolyama emelkedett, a papír 637 forinton zárt pénteken, 2,0 milliárd forintos heti forgalom mellett.

Az OTP 1,62 százalékkal erősödött a héten, a részvény 14 780 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 21,18 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 1,25 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 8930 forinton zárt, heti forgalma 6,16 milliárd forint volt.

A Mol 0,50 százalékkal gyengült a héten, pénteken 2766 forinton fejezte be a kereskedést, a részvény a héten 4,0 milliárd forintos forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5179,12 ponton zárt a héten.  53,97 ponttal, 1,05 százalékkal magasabb az előző hetinél.