Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Értékesíti a Digi mobilinfrastruktúráját a 4iG csoport

Az előfizetők sikeres Vodafone-os hálózatváltását követően a tranzakció a használaton kívüli toronyhálózatot, rádióhálózati eszközöket és frekvenciahasználati jogot érinti

  • A 4iG csoport távközlési vállalataira kiterjedő integrációs stratégia részeként racionalizálja hazai mobilhálózati portfólióját.
  • A vállalatcsoport a mai napon bejelentette, hogy stratégiájának megfelelően leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. megállapodást kötött a DIGI mobil infrastruktúráját tulajdonló MIS Omega Mobilhálózat Kft. értékesítésére.
  • A többek között kétezerötszáz tornyot, aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, valamint az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt tulajdonló társaságot a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M Zrt. vásárolja meg. A tranzakció értéke 68 milliárd forint.
  • A kormányzati célú hírközlési szolgáltató, az EDR hálózatot üzemeltető Pro-M Zrt. az adásvételnek köszönhetően modern mobiltelekommunikációs infrastruktúrához jut, amellyel biztosíthatja a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem szélessávú adatátviteli szolgáltatását.
  • Az akvizíciónak köszönhetően a Pro-M fejlesztése alatt álló PPDR rendszer kiépítésére irányuló infrastrukturális és hálózatfejlesztésének időtávja jelentős mértékben lerövidül.

A 4iG csoport távközlési portfólióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. adás-vételi megállapodást kötött a Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobilinfrastruktúrájának értékesítéséről – tette közzé a Budapest Értéktőzsde oldalán a 4iG Nyrt. A DIGI Távközlési Kft.-ből idén májusban vált ki a MIS Omega Mobilhálózat Kft., amely a toronyhálózat mellett a saját és bérelt telephelyeket, illetve ezek teljes infrastruktúráját, valamint a 4G szolgáltatást biztosító aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, illetve átjátszó állomásokból álló mobilhálózati infrastruktúrát, továbbá az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt is tulajdonolja. A DIGI mobilhálózati eszközeinek értékesítésére a 4iG több potenciális vevővel is tárgyalást folytatott, amelyek közül a Pro-M Zrt. ajánlatát fogadta el. Az összesen 68 milliárd forint értékű tranzakció ellenértéke a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egy éves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is. A vevő a tranzakció részeként a vételárat 2024. július 31.-ig három részletben fizeti meg.

A 4iG távközlési üzletágát érintő integrációs stratégia egyik sarokpontja a vállalatcsoport társaságaiban meglévő infrastruktúra racionalizálása, illetve monetizálása. Ennek érdekében a 4iG csoport jelenleg is vizsgálja magyarországi vezetékes, valamint a nyugat-balkáni passzív mobil infrastruktúrával kapcsolatos összevonási és kiszervezési lehetőségeket a telekommunikációs üzleti folyamatainak átalakítása, a jövedelmezőség javítása, illetve tőkebevonási lehetőségek céljából.

A magyar állam tulajdonában lévő és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. leányvállalataként működő Pro-M, a hazai készenléti szervek távközlési szolgáltatója. A vállalat a szélessávú mobiladatátviteli infrastruktúra megvásárlásával hatékonyan hajthatja végre a stratégiáját, és a tranzakcióval a Pro-M hosszú évekkel lerövidíti a szélessávú mobil- és hangadatszolgáltatást biztosító PPDR rendszer fejlesztési időszakát. Az új készenléti hálózat alkalmas a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem saját készenléti rádiófrekvenciás hálózatának megvalósítására. Az infrastruktúra és a hálózat segítségével a Pro-M Zrt. a gáz-, áram- és vízszolgáltató vállalatoknak nyújtott zártláncú, szegmentált kommunikációs hálózat szolgáltatásai is kibővülnek. Az akvizícióval javul a már meglévő infrastruktúra lefedettsége és rendelkezésre állása, amely mellett a kommunikáció is biztonságosabbá válik.

Borítókép forrása: Shutterstock