2024 május 23

Befejeződött az Alteo akkumulátoros beruházása

A fejlesztésre az Alteo a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban nyert 227,84 millió forint vissza nem térítendő, valamint 249,68 millió forint visszatérítendő európai uniós támogatást. A közlemény szerint az eredeti terveknek megfelelően zajlottak le az ALTEO Különböző paraméterű akkumulátorcellákkal felépített tárolólétesítmény integrálása a villamosenergiarendszerbe című projektjének kivitelezési munkálatai. A Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén kialakított, 5 megawattos kapacitású villamosenergia-tárolót szerdán adták át hivatalosan, a projekt pályázati zárása pedig 2022. január 13-án várható.

A kezdeményezéssel az Alteo az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térhódítása miatt megugró kiegyenlítési igényekre keres innovatív, a körforgásos gazdaság keretrendszerébe illeszkedő megoldást. A lehetséges utak egyike az akkumulátoros energiatárolók létesítése. A vállalat 2018-ban már létrehozott egy villamosenergia tárolót Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén. Az új, kazincbarcikai létesítmény leginkább abban tér el a piacon jelenleg fellelhető sztenderd megoldásoktól, hogy kétféle akkumulátortípust használnak benne, így megjelennek a rendszerben alapvetően autóipari felhasználásra gyártott akkumulátorok is. A jelenlegi fejlesztéssel együtt az ALTEO összesen 11MW/9MWh villamosenergia-tároló kapacitással rendelkezik. Ezzel Magyarországon piacvezető a villamosenergia-tárolási projektek megvalósítása és üzemeltetése területén – olvasható a társaság közleményében.

Az Alteo cégcsoport több mint 2,8 milliárd forintos konszolidált nettó eredményt ért el az idei első fél évben, ami 165 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A konszolidált EBITDA (adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) értéke meghaladta a 6,2 milliárd forintot az első fél évben, ez 98 százalékkal több a múlt év azonos időszakában mértnél. Az Alteo csoport 19,78 milliárd forint árbevételre tett szert az első fél évben, ez 22 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban – ismertette a távirati iroda.

A társaság részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. Szerdán 1530 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 790 forint és 1675 forint között változott.