2023 március 20

ANY, nőtt árbevétel nőtt, csökkent az eredmény

.Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. nettó árbevétele tavaly 6 százalékkal, 43,2 milliárd forintra emelkedett – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján  közzétett éves beszámolójában a cég.

A főként biztonsági nyomdatermékek és megoldások, kártyák gyártásával és megszemélyesítésével, valamint nyomtatványok előállításával foglalkozó társaság EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) az előző évi 6,664 milliárd forintról 5,633 milliárd forintra esett. A kamatfizetés, adózás és kisebbségi részesedés figyelembe vétele utáni konszolidált eredmény 2,244 milliárdra csökkent. Az előző évi 3,607 milliárd forinthoz képest.

A stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 45 százalékkal emelkedett. 15,3 milliárd forintot ért el. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 5 százalékkal 11,4 milliárd forintra bővült; a kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 13,3 milliárd forint tett ki tavaly. A jelentés szerint a bevételek 37 százaléka exportból származott. A külföldi értékesítés 1,8 milliárd forinttal, 16,1 milliárd forintra emelkedett 2022-ben – ismertette a távirati iroda.

Az ANY közleménye idézi Zsámboki Gábort, a társaság vezérigazgatóját. Aki kiemelte, hogy az extrém magas energiaárak és az alapanyagpiacon jelentkező nehézségek az utolsó negyedévben a korábbiakhoz képest is nagyobb hatással voltak a cég működésére. Tájékoztatása szerint idén folytatódnak a fejlesztések és a portfolió bővítése és a növekedést az erősödő exporttevékenységgel biztosíthatja. Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei pénteken 1495 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 1300 forint és 1850 forint között változott. A társaság külön közleményben jelezte, hogy április 14-én tartja rendes éves közgyűlését. A napirendi pontok között szerepel az éves adózott eredmény felhasználására tett igazgatósági javaslat.