2024 május 21

A Graphisoft Park SE növelte eredményét az első negyedévben

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki.

Négy százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében. A társaság bérleti díjbevétele az első negyedévben 4,31 millió euró volt, a tavalyi első negyedévi 4,2 millió euró után. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyeresége (EBIDTA) az első negyedévben 4,11 millió euró volt az előző év hasonló időszakának 3,91 millió eurója után. Független értékbecslő 2024 első negyedévének végén az ingatlanállomány valós piaci értékét 227 millió euróra értékelte, amely 1,5 millió euró növekedést jelent 2023. év végéhez képest. Ezen belül az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 1,3 millió euróval nőtt.

Bizonytalan gazdasági környezet

Kiemelték, az ingatlanpiacon a bizonytalan gazdasági környezet csökkenő keresletet okoz, a bérlőknél a home office lehetőségének integrálása, és a meglévő irodaterületek funkciójának rugalmas alakítása került előtérbe. A Graphisoft Park ingatlanjainak kihasználtsága a korábban kiemelkedően magas, 97-98 százalékról 2023. év végére 95 százalékra csökkent, amely azonban jelentősen kedvezőbb az átlagos budapesti üresedéshez képest. A beszámoló szerint az idei első negyedévben a kismértékben csökkent kihasználtság mellett az esedékes euró alapú indexálás eredményeképpen a bérleti díjbevételek 116 ezer euróval, közel 3 százalékkal haladták meg az előző év hasonló időszakának bevételét. A működési költségek 17 százalékos növekedése az első negyedévben az inflációs díjemelések hatását mutatja.

A beszámolóban jelezték, hogy fenntartják az egész évre vonatkozó óvatos becslésüket. 2024-ben néhány bérleti szerződésben bekövetkező változás miatt a bérbeadott területek csökkenésével számolnak. Várakozásuk szerint a kihasználtság továbbra is stabilan 90 százalék felett marad az év során. A bérleti díjak csökkenő mértékű indexálása a várhatóan kieső bevételnek csak egy részét kompenzálja.  Összességében 2024-re az előző évinél 1,5 százalékkal kevesebb, 16,6 millió euró bérleti díjbevételt várnak. A működési költségek terén 18 százalékos növekedéssel számolnak, részben a szolgáltatási díjak emelkedése, valamint a személyi jellegű kifizetések növelése miatt.

Prémium kategóriájába

A Graphisoft Park részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában 2023 február óta euróban jegyzik. A papír kedden 8,85 eurón zárt, árfolyama az elmúlt egy évben 8 és 9,3 euró között mozgott.