Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Richter – Globális minimumadó és az extraprofitadó

A Richter Gedeon Nyrt. várhatóan minte.gy 8 milliárd forint extraprofitadót fizet 2024-ben, amely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba. Így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül nem jelent további terhet – közölte a gyógyszergyártó a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

Az adót várhatóan nyereségadóként számolják el. A társaság tájékoztatójában jelezte: január 26-i hatállyal módosították az extraprofitadókról szóló kormányrendeletet, a gyógyszergyártó a 2024-es adóévre gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megfizetésére is kötelezett. A gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap. Ami a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba – ismertették. A gyógyszeripari különadót a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetik ki – közölte a távirati iroda.

A rendelet szerint a gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó-kötelezettség a tárgyieszköz-beszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető. Legfeljebb az adó összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártói különadót – legfeljebb annak összegéig – csökkenti a gyógyszergyártói extraprofitadó – írták.