2024 június 21

Reggeli Hírlevél – 2021.03.26

Belföld

BUX: Vegyes teljesítmény, növekvő forgalom

Tegnap a BÉT teljes forgalma (11,4 milliárd forint) megközelítette az előző hónapok átlagát, de lényegesen magasabb volt a héten látott számoknál. Ezzel együtt sem tudott jelentősebb elmozdulást prodkálni az index, ugyanis a blue chipek teljesítménye vegyesre sikeredett. A BUX 44 168 ponton zárt, 0,27%-os gyengüléssel.

Tovább szűkült az OTP árfolyammozgása

Az OTP árfolyama egész márciusban folyamatosan szűkülni látszott. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az árfolyam nem tud elszakadni a 13 500 forintos szinttől.  A tegnapi napon ismét erről kaphattunk megerősítést, mivel a papír 13 560 forinton zárt, 0,8%-ot esve, 5,35 milliárd forintos forgalommal. A Bollinger szalagok is látványosan szűkülni kezdtek, az árfolyam pedig minimálisan a mozgóátlagok felett tudott zárni.

Fontos szinten zárt a MOL

Technikailag fontos szint állította meg a MOL emelkedését. Egyelőre úgy fest, hogy a 2200 forintos szintet nem tudja leküzdeni a papír és a gyertyára tekintve nagyobb a valószínűsége a további gyengélkedésnek. Az MACD és az RSI indikátorok alapján az erősödés sem zárható ki, de az év eleje óta tartó lassú, csökkenő trend továbbra is megmaradt. 2250 forint feletti zárás esetén törne meg a csökkenő trend. 2200 forinton zárt a részvény árfolyama,  0,73%-ot erősödve, 2,96 milliárd forintos forgalom kíséretében.

Külföld

Vegyes zárás a tengeren túlon

Mind a három index nagy eséssel kezdte a napot, de nap végére szebben zártak. A Dow 0,59%-ot emelkedett és 32 617 ponton zárt, az S&P 500 0,54%-ot erősödött és 3 910 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq volt az egyedüli, mely csökkent, 0,16%-os gyengüléssel 12 784 ponton zárt. A futures alapján ma szép napra számíthatunk. A Dow 0,37%, az S&P 500 0,47%, a Nasdaq 0,72% pluszban van.

Nem tud elég vakcinát gyártani a Novavax

A Novavax részvényeinek árfolyama csökkent csütörtökön, miután egy jelentés szerint a gyógyszergyártó gyártási problémák miatt késlelteti a COVID-19 vakcinák EU-ba történő szállítására vonatkozó szerződés aláírását. Állítólag a vállalat az oltáshoz szükséges alapanyagok egy részének beszerzésével küzd. A tárgyalásokban részt vevő európai uniós tisztviselő azt mondta, hogy a társaság késlelteti a tárgyalásokat.

Előtérbe kerülhetnek a banki részvények?

A Federal Reserve a csütörtöki csengő után azt mondta, hogy június 30-a után a legtöbb cégnél megszünteti a banki osztalékra és a részvényvásárlásra vonatkozó korlátozásokat. Az átmeneti korlátozások, amelyeket a koronavírus-járvány kényszerített a gazdaságra, korlátozták a bankok képességét az osztalék növelésére és a részvény-visszavásárlási tervek végrehajtására.

Kína csökkenti adósságát

Az év eddigi adatai azt mutatják, hogy Kína elkezdte az adósság visszaszorítását. A China Beige Book csütörtökön kiadott első negyedéves felmérése szerint az állami vállalatok hitelfelvétele a tanulmány nagyjából 10 éves története legalacsonyabb szintjére esett vissza. A jelentés szerint a teljes hitelfelvétel az elmúlt három év legalacsonyabb szintjére esett vissza, míg a nagyvállalatoké ötéves mélypontot ért el.