2024 február 29

Reggeli Hírlevél – 2021.03.22

Belföld

Eséssel zárta a hetet a BUX

Közel 1%-os mínuszban, 44 042 ponton zárt pénteken a BUX index. A BÉT teljes forgalma meghaladta a 20 milliárd forintot. Az index grafikonja továbbra is egy sávban konszolidál, zajlik az iránykeresés.

Nem találja az irányt az OTP

A legnagyobb magyar bank részvényeinek árfolyama a BUX-hoz hasonlóan beszorult egy sávba az utóbbi hónapokban. A grafikonra pillantva nehéz eldönteni, hogy további emelkedés vagy egy nagyobb korrekció követi majd a konszolidációs zónát. 14 000 forint felett és 13 000 forint alatt válhat igazán izgalmassá az árfolyam alakulása. Pénteken 10 milliárd forintot meghaladó forgalommal, 13 580 forintig, 0,88%-ot csökkent az OTP részvényeinek árfolyama.

Megütötték a MOL részvényeit

Az olaj árfolyamának növekvő volatilitása kihatott a MOL árfolyamára is. 2160 forinton zárta a kereskedést, 4,7 milliárd forintos forgalommal, közel 2%-ot esve. A blue chipek közül jelenleg a MOL grafikonja látszik a leggyengébbnek. Amennyiben az olaj árfolyama tovább esik,  eladói nyomás alá helyezheti a MOL részvényeit.

Továbbra is veszélyben a forint

Mindenkori mélypontja közelében várja a fontos hetet a forint. Amellett, hogy kedden tart kamatdöntő ülést az MNB, Powell-t is aznap hallgatják meg a kongresszusban. Ha az MNB üzenete nem elég egyértelmű, és a dollár erősödésének indul, láthatunk új mélypontokat a forint grafikonjain. Az EURHUF árfolyama 367,37 forinton zárt pénteken, 0,17%-os erősödéssel, az USDHUF árfolyama pedig 308,68 forinton zárta a hetet. 

Külföld

Vegyesen zártak az amerikai indexek

Nap közben még úgy tűnt, hogy akár mind a három index pozitívan zárhat, de végül csak a Nasdaq volt képes erre. A Dow 0,83%-ot csökkent és 32 613 ponton zárt, az S&P 500 0,22%-ot gyengült és 3 908 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq 0,44%-ot tudott erősödni és 12 885 ponton zárt pénteken. A futures még keresi az irányt. A Dow 0,22% mínuszban, az S&P 500 0,01%, a Nasdaq pedig 0,61% pluszban van.

Újabb lejtmenet a török líra számára

Rekord alacsony szinteket ütött meg a török líra a dollárral szemben, miután Tayyip Erdogan elnök a hétvégén meglepte a befektetőket azzal, hogy egy új, a magas kamatokhoz kritikusan hozzáálló jegybankelnököt nevezett ki. A török líra dolláronként 8,10 líra volt, ami 11%-os csökkenést jelent a pénteki záráshoz képest.

Nagyot esett az Aramco profitja a tavalyi évben

A szaúdi Aramco profitja 44%-ot zuhant, mivel a koronavírus rossz hatással volt a világgazdaságra, az olaj árára, keresletére és finomítási árrésre is. Az Aramco továbbra is 75 milliárd dolláros osztalékot jelentett be, és még egy ilyen év után is a világ legjövedelmezőbb vállalata. „Biztosak vagyunk abban, hogy a világjárvány másik oldalán erős helyzetben fogunk megjelenni” – mondta Amin Nasser, a szaúdi Aramco vezérigazgatója.