2024 július 20

OTP – fura dolgot művel, mire számítsunk?

Esést mutatott ma az OTP árfolyama, miután a legnagyobb hazai blue chip egyébként kifejezetten szépen teljesített az utóbbi időszakban. Most viszont újra a 18000 forintos kerek szint alatt zárt az árfolyam.

OTP – vezette az esést

A rossz nemzetközi tőkepiaci hangulatban a BUX is veszített ma értékéből, a magyar tőzsdeindex 1,2 %-os mínusszal fejezte be a napot. Ebben döntő része volt a legnagyobb indexsúllyal rendelkező OTP-nek. A bankpapír árfolyama 2,5 %-al esett vissza a hétfői záróértékhez képest. Ezzel visszatért 18000 alá az árfolyam úgy, hogy néhány napja még 18300 feletti értékekkel találkozhattunk az OTP részvényeinek esetében.

A Portfolio.hu elemzése szerint az esés mögött befektetői félelem állhat. Mégpedig attól való félelem, hogy a bankszektor számára kedvezőtlen változások jönnek a bankokat terhelő adók esetében. Erre való utalást lehetett ugyanis felfedezni Lóga Máténak, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának mai írásában. Eszerint nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extra jövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával.

Kérdés persze, hogy kell-e konkrét intézkedésekre számítani, és ha igen, mik lesznek azoknak a pontos, számokban mérhető hatásai. Az azonban biztos, hogy az OTP a hazai bankszektor zászlóshajójaként magas fokon érintett minden, a bankok adóterheit érintő változásban.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock