2024 június 24

Mol – mi vár rá a gyorsjelentés után?

Péntek hajnalban tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Mol. A második legnagyobb hazai blue chip eredménye alaposan visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest. A finomítói marzsok és az olajárak esése alaposan megtették a hatásukat. Az árfolyamot nézve nem is örülnek a befektetők.

Jóval kisebb profit

A pénteken közzétett gyorsjelentésből megtudhattuk, hogy a második negyedévben 140,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal tisztított EBITDA-t ért el a vállalat, míg tavaly ez az érték 483,7 milliárd körül alakult. Az üzleti tevékenység eredménye így 70,8 milliárdos volt, míg az adózott eredmény 95,8 milliárd forintot tett ki. Utóbbi adat lehet a leginkább érdekes a részvényeseknek – a 2022 második negyedévében még 321,3 milliárdos adózott eredményről adott számot a Mol.

A negyedév eredményét csökkentette a kormányzat által kivetett különadó is, amely 2023 egészét nézve 315 millió dolláros plusz terhet jelent az olajipari óriásnak. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a 2022-es év minden szempontból rendkívülinek számított, ehhez képest nem meglepő a visszaesés. Nem véletlen fizetett utána a Mol sosem látott mértékű, részvényenként 350 forintra rúgó osztalékot.

Mol – technikai elemzés

A Mol árfolyama inkább esést mutat az osztalékfizetés óta, jelenleg is mínuszban tartózkodnak a vállalat részvényei. Az OTP Elemzési Központ technikai elemzése szerint még mindig az eladók uralják a papír piacát. Az elemzők szerint az osztalékfizetés után még mindig nem látni olyan áralakulási mintát, ami vételi helyzetre utalna. A piros vastag vonalat érdemes követni, amíg ez él, addig a vételi oldallal kivárni érdemes – áll az elemzésben. Erősebb támasz szerintük a 2500 alatti zónában várja, ott lehet érdemes vételt keresni. Ellenállásnak a 3125, a 3438 lettek megjelölve, míg támasz az OTP szerint a 2656, a 2500 és a 2375 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!