2024 július 25

Mol – így áll most az olajmulti

Eseménydús nyáron van túl a Mol, az ősz eddigi része viszont nem hozott sok szerencsét az olajpapír részvényeinek árfolyamára nézve. Az utóbbi napokban ráadásul újra téma lett a benzinárstop esetleges újbóli bevezetése, amely negatívan érintette a múltban a Mol fogyasztói szolgáltatások üzletágát. Közben technikai elemzés is érkezett tegnap a részvényről.

Újra benzinárstop?

Nincs könnyű dolga mostanában a Molnak. Az olajmulti idei eredményei eddig alulmúlják a tavalyi számokat; igaz, a 2022-es év minden szempontból rendkívülinek számított. Nem véletlenül került kifizetésre utána soha nem látott osztalék a részvényesek számára.

Bacsa György, a Mol Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója egy hétfői konferencián beszélt a vállalatcsoport előtt álló kihívásokról. Elmondása szerint a makrogazdasági környezet kedvezőtlen, a beruházási költségek megemelkedtek, valamint a változó szabályzói környezettel is számolniuk kell.

Bacsa György utóbbi megjegyzése nem jött hirtelen. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben úgy fogalmazott, hogy ha a pénzromlás jelentős részéért felelős üzemanyagáraknál ismét be kell avatkozni, a kormány meg fogja tenni. Emellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rendszeres árjelentéseket írt elő a hazai kutak számára, valamint ösztönözte őket az árak mihamarabbi csökkentésére.

Mol – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ tegnap tegnapi elemzést is közölt a Mol grafikonjára vonatkozóan. Szerintük az ideális csökkenő trend törése után gyenge a korrekció forgalma és mértéke. Nem kellene sok ahhoz, hogy megtörjön szignifikánsan az emelkedést jelző kis zöld trendvonal, így újabb lefele kör jöhetne – áll az elemzésben. Mivel az osztalék miatt jelentős rést hagyott lefele még júliusban, így a 2969-es szint környékétől sokkal több esély egyébként sem látszana felfele az OTP elemzői szerint. Ha a 2813-ról lefordul újra, akkor a 2656 minimum tesztelhető lehet, de új három hónapos swing mélypontra is mehet az elemzés szövege alapján. Ellenállásnak a 2969, a 3125 és a 3438 lettek megjelölve, míg támasz a 2656, a 2500 és a 2375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!