2024 június 24

Együttműködik a kormány és a Magyar Telekom

Közös nyilatkozatot írt alá Magyarország kormánya és a Magyar Telekom, melyben megerősítették, hogy folytatják hosszútávú együttműködésüket Magyarország digitális átalakítása érdekében. Ezt közölte a vállalat.

Vezetékes és mobil infrastruktúra

A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest. A Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A találkozón elfogadott nyilatkozat alapján a Magyar Telekom megerősíti, hogy szándéka a hosszú távon fenntartható vezetékes és mobil infrastruktúra fejlesztésének és a ráépülő szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, hozzájárulva az EU digitális évtized programjához. A 2030-as célkitűzések megvalósításhoz, összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával. Ennek érdekében kulcsfontosságú az ország lakossága és vállalkozásai számára a gigabites hozzáférés biztosítása.

Az elmúlt évek intenzív fejlesztéseinek köszönhetően a Magyar Telekom ma már több mint 3,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet. Valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60 százalékra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét – írták a közleményben. Ezt a munkát folytatva a Magyar Telekom vállalja, hogy további 1 millió háztartást lefedő, gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot építi ki. 4 év alatt és ezzel 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát. Továbbá felgyorsítja az 5G lefedettség kiépítését, így 2026-ra a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettséget közel 99 százalékra növeli. A közleményben arra is kitérnek, hogy Magyarország digitális átalakulása érdekében a kormány megerősítette azt a szándékát. A hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint elmondta: a kormány kiemelt célja a gazdaság termelékenységének és versenyképességének növelése. Ezért alapvető fontosságúnak tartják támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják. Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója elmondta: méltányos piaci és versenyfeltételek mellett készek növelni a befektetésüket. Az új generációs hálózatokba és a modern technológiai infrastruktúrába. Az infrastruktúra kiépítése mellett a Telekom a kormánnyal együttműködve támogatja a digitális technológia integrálását. A digitális megoldások fejlesztésének és elterjedésének ösztönzését a mikro-, kis- és közepes vállalatok számára – közölte a távirati iroda.

Vállalkozások digitális integrálása

A felek megállapodtak, hogy közös programok révén segítik a vállalkozások digitális integrálását annak érdekében, hogy – a kiberbiztonsági, adatbiztonsági és adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett -kihasználják a felhő alapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, tevékenységeiket az adatalapú információk elemzésével tegyék hatékonyabbá. Emellett a Telekom elősegíti az oktatási intézmények és kutatóközpontok kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységét, folytatja és kiterjeszti együttműködéseit Magyarország legkiválóbb felsőoktatási intézményeivel, valamint törekszik a kiemelt iparvállalatok 4G/5G technológián működő automatizált megoldásainak kielégítésére.