Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Tesla – még ki sem jött az eredmény, de már brutális emelkedés

A Tesla részvényei Július 1.-jén közel 6%-ot erősödtek, miután az egyik legfontosabb Wall Street-i brókercég a keddi negyedéves termelési és szállítási jelentés előtt felvette a részvényt a megfigyelési listájára.

A 209,38 dolláros árfolyamon a Tesla 36,68 milliárd dollárral növelheti piaci értékét, ha az árfolyam tartja magát, ami az ötödik egymást követő ülésszakot jelentené a részvények emelkedésével.

Az elektromos járművek iránti kereslet visszaesése és a kínai riválisok, például a BYD által támasztott verseny arra kényszerítette a Teslát, hogy egyes modelljeinek árait csökkentse, és kilátásait az autonóm vezetési technológiákra és a robotaxikra tegye fel.

Hétfőn a Wells Fargo felvette a Teslát a „Taktikai ötletek” listájára, amely a brókercég által negyedévente összeállított lista azokról a részvényekről, amelyekről a brókercég úgy véli, hogy rövid távon jelentős emelkedést mutathatnak, azonban megtartotta az „underweight” besorolást.
„Az árképzésen és a modellfrissítéseken kívül kevés eszköz maradt a volumenek növelésére”, míg a korábbi árcsökkentések és promóciók úgy tűnik, hogy „csökkent” hatással voltak az eladásokra – mondta Colin M. Langan vezető elemző.

Az LSEG elemzői becslései szerint a Tesla várhatóan 6%-kal alacsonyabb járműkiszállításokról számol be az április-júniusi időszakban az egy évvel korábbi negyedévhez képest.
A vállalat januárban közölte, hogy idén „jelentősen alacsonyabb” növekedésre számít a kiszállítások terén, és a májusban közzétett legutóbbi éves hatástanulmányában elvetette azt a célját, hogy 2030-ra évi 20 millió járművet szállítson le – írja a Reuters.

A Tesla részvényei az első félévben 20,4%-ot estek, szemben az irányadó S&P 500 index 14,5%-os emelkedésével.

Mégis, az elemzők mintegy kétötöde „vételi” vagy annál magasabb minősítést ad a Teslára, további kétötödük pedig „tart”, 180 dolláros medián célárral.