2024 október 05

Nem csak ajándék, befektetés is lehet a LEGO!

Sokan nem értik, miért annyira rajongott, mások felnőttként is pontosan tudják, miért imádják. A gyerekek nagyrészt ragaszkodnak hozzá, és milyen érdekes, hogy ez a típusú érdeklődés a legtöbbször mit sem csökken az évek során. A varázslat megmarad. De vajon mi a titok?

Az építés igénye életkortól független

A LEGO egy olyan természetes, emberi szükségletre szolgál válaszreakcióként, ami mindenkiben benne van. Az építés, alkotás, teremtés iránti rajongás, vágyódás olyan hajtóerő, ami üzemanyagként szolgál, ami fenntartja a lelkesedés állapotát. Ez az az összhatás, amire a gyártó alapozta a termékeit, és amivel végül világot megrengető sikert ért el. Napjainkban már milliónyi készlet megvásárolható, amik ráadásul egymással is kombinálhatóak, mindennek tetejében egy-egy szett számtalan variációban kirakható. Nincsen egy bejáratott út, nem sablonokat kínál a cég, hanem lehetőséget a kreativitás fejlesztésére, a képzeletvilág színfoltjainak megélésére. Ez olyan inspiráló erő, ami gyermekkorban a fejlődés támogatása miatt ér aranyat, míg felnőttként egyet jelent a hőn áhított kikapcsolódással, lazítással. Ezért és így fordulhat elő, hogy egyetlen egy játék a család kedvencévé lép elő.

A vállalat megszámlálhatatlan témakörben kínál kezdő, majd kiegészítő készleteket. Azaz elsőre bőven elegendő az alap szettet megvásárolni, mivel az is ezernyi módban variálható. Aztán a későbbiekben természetesen tovább bővíthető a kép.

Lego: játékból befektetés?

Igen, meg is érkeztünk a témánk eszenciájához. A LEGO-ban sokkal több van, mint egy játék. És itt most nem csupán azokra az előnyökre gondolunk, amiket fentebb már érintettünk, bár tagadhatatlan, hogy azok az előnyök is sokat nyomnak a latba. Viszont nem érdemes megfeledkezni arról, hogy a gyártó nem most kezdte a pályafutását. Az idő különösen ebben a szektorban érték. Az idő egyúttal tapasztalat, tudás, gyakorlat is. Vagyis ezek olyan komponensek, amik más módon nem szerezhetőek meg, mint idővel. S ebben olyan nagyon elől jár a cég, hogy nem túlzás azt állítani, hogy lekörözhetetlen. Mindazonáltal olyannyira minőséget testesít meg a készleteiben, hogy azok évek, sőt akár évtizedek múltán is újkori pompájukban ragyoghatnak. Így fordulhat elő, hogy egy ugyanazon szettel édesapa és fia is játszhat – mindenki gyermekkorban természetesen. Mert ez az a játék, ami időtállóságban is verhetetlen. Ráadásul az értéke, vagy fogalmazzunk úgy, hogy a vonzereje nem csökken, lévén a varázsa most, két vagy tíz esztendő múlva is megmarad. Mert a lényege változatlan. Ez tehát az egyik ok, amiért mint befektetés utalunk rá.

A másik érv, ami szintén a befektetés irányába mozdítja el a beruházást, az az értékmegőrzés. Sőt ennél jóval többről van szó. Aktuálisan annyira közkedvelt, keresett és rajongott, hogy felnőttek ezrei gyűjtik a különböző készleteket. Minél régebbi egy szett, annál többet ér. Jelen pillanatban egy tízéves modell az akkori árának nagyjából a százszorosába kerül. Azért ez nem akármilyen értékugrás. Ilyen tekintetben sem mindennapi vásárlásról, hanem sokkal inkább befektetésről beszélhetünk, mert ez az a játék, aminek az értéke idővel nem, hogy nem csökken, hanem szignifikánsan nő.